tromaktiko: Το ντέρμπι των ντέρμπι!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Το ντέρμπι των ντέρμπι!



Ο κατά πολλούς πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου, φέτος, Λεάντρο Άλβαρεζ και ο παλαίμαχος διεθνής άσος της Λάρισας, Βασίλης Καραπιάλης αναλύουν για το gazzetta.gr το θεσσαλικό ντέρμπι.

Ο πρώτος ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια από τον Απόλλωνα Λεμεσού και μετά από ισάριθμες χρονιές στην Β’Εθνική Κατηγορία, είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου, Σάκης Τσιώλης, διατήρησε και στο ρόστερ της εφετινής ομάδας. Μάλιστα, ο 29χρονος Αργεντινός αμυντικός με το ιταλικό διαβατήριο, μαζί με τον συμπατριώτη του Μόνχε και τον Σενεγαλέζο Σανκαρέ, είναι ένας από τους τρεις παίκτες των “ερυθρολεύκων” που δεν έχει χάσει δευτερόλεπτο στην εφετινή Superleague. Όσοι έχουν δει τα εφετινά παιχνίδια των νεοφώτιστων από το νομό Μαγνησίας, θεωρούν ότι μέχρις στιγμής είναι MVP της ομάδας της Μαγνησίας. Ίσως γι’ αυτο και ο τεχνικός του Ολυμπιακού άναψε το “πράσινο φως” και ο Αχιλλέας Μπέος, μόλις χθες, του ανανέωσε για δύο χρόνια το συμβόλαιο. Οι ουδέτεροι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το συγκρότημα του Βόλου με 8 βαθμούς σε 6 αγώνες (ήττες με Ολυμπιακό εκτός και με Εργοτέλη εντός, ισοπαλίες με ΠΑΟΚ, Ατρόμητο εκτός και νίκες με Πανιώνιο εκτός και με ΑΕΚ εντός), προβάλλει ως το λογικό φαβορί του σαββατιάτικου ντέρμπι...

Λεάντρο Άλβαρεζ

- Με δεδομένο ότι οι Έλληνες (14) και οι ξένοι (13) ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο δυναμικό της ομάδας είναι μοιρασμένοι, πως έχετε καταφέρει να συνειδητοποιήσετε την ιδιαίτερη τοπικιστική σημασία που έχει ο αγώνας του Σαββάτου (23/10) με τη Λάρισα;

«Όλη την εβδομάδα συζητάμε πολύ στην προπόνηση για την σημασία και το γόητρο του αγώνα με τη Λάρισα και ακόμη και οι ξένοι νεοφερμένοι ποδοσφαιριστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλη η πόλη ζει και αναπνέει γι‘ αυτό το ματς! Όσοι περαστικοί μας αναγνωρίζουν στους δρόμους, μας ρωτάνε για το παιχνίδι και μας ζητούν πάση θυσία να κερδίσουμε... Το “Πανθεσσαλικό Στάδιο” θα είναι κατάμεστο, γι‘ αυτό κι εμείς πρέπει να μπούμε στο γήπεδο απόλυτα συγκεντρωμένοι για το θετικό αποτέλεσμα!»

- Να υποθέσουμε ότι το περιμένεις με μεγάλη ανυπομονησία;

«Εννοείται... Άλλωστε γι‘ αυτά τα παιχνίδια που έχουν πίεση και κρίνονται από το πάθος και την επιθυμία για τη νίκη, ζούμε εμείς οι ποδοσφαιριστές... »

- Η ομάδα έχει δείξει πολύ καλύτερα πράγματα στο εφετινό πρωτάθλημα από τη Λάρισα... Εκτιμάς ότι είστε το φαβορί για τη νίκη;

«Δεν υπάρχουν φαβορί σε αυτά τα ματς... Το ότι η αντίπαλός μας έχει μείνει πίσω γιατί είχε άσχημα αποτελέσματα έως τώρα, δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στη διάρκεια των 90 λεπτών του αγώνα! Όποια ομάδα κάνει τα λιγότερα λάθη και παίξει καλύτερα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη!»

- Εσύ, πάντως, έχεις ήδη μία νίκη επί της Λάρισας στο ενεργητικό σου... Πέρυσι στην φάση των “32” του Κυπέλλου...

«Ναι, θυμάμαι καλά το ματς και είχαμε κερδίσει δίκαια! Αλλά ξέρεις κάτι; Τότε είμαστε το αουτσάιντερ και δεν είχαμε καμία πίεση. Φέτος, με την απόδοσή μας και τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει, έχουμε αναγκάσει πολλούς να μας βγάλουν το καπέλο και να υπολογίζουν ακόμη περισσότερο! Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα παίξουμε στην έδρα μας, αντιστρέφει λίγο το σκηνικό και αυτό δεν είναι και τόσο θετικό για μία νέα ομάδα που τώρα ψήνεται στο υψηλότερο επίπεδο του ανταγωνισμού. Εύχομαι να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση και να γράψουμε ιστορία!»

- Πόσο σε απελευθερώνει το γεγονός ότι μόλις προχθές ανανέωσες το συμβόλαιό σου για δύο ακόμη χρόνια...

«Νιώθω πραγματικά πολύ όμορφα και θα δώσω όλον μου τον εαυτό για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που έδειξε η διοίκηση της ομάδας! Στον Βόλο έχω περάσει δύο πολύ όμορφα χρόνια στη Β‘Εθνική, αλλά φέτος που προβιβαστήκαμε απολαμβάνω όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα μου την ποδοσφαιρική χρονιά!»

Βασίλης Καραπιάλης

Ο δεύτερος θεωρείται από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ το λαρισινό αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ψηφίστηκε 3ος καλύτερος Έλληνας παίκτης από το 1979 και μετά, πίσω από τον Χατζηπαναγή και τον Σαραβάκο. Το 1985 σε ηλικία 20 ετών, μετεγγράφηκε στη Λάρισα από τον Τοξότη και με την “βυσσινί” φανέλα και τρία χρόνια αργότερα, το 1988 οδήγησε την “βασίλισσα του κάμπου” στο πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της, σπάζοντας το κατεστημένο του Π.Ο.Κ.! Στην Α.Ε.Λ. Έπαιξε έξι χρόνια, μέχρι το 1991 οπότε και κατηφόρισε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Ο 45χρονος παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής (21 διεθνείς συμμετοχές και δύο γκολ), παραδέχτηκε ότι η ομάδα του Βόλου έχει κερδίσει τις μέχρι τώρα εντυπώσεις, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λάρισα θα είναι αυτή που θα φύγει νικήτρια από τον “Πανθεσσαλικό Στάδιο”...

- Ήταν έκπληξη για σας το ότι η Λάρισα θα βρίσκεται σε τόσο δυσχερή βαθμολογική θέση μετά και την 6η αγωνιστική; Έχοντας ένα σχετικά εύκολο πρόγραμμα, η ομάδα του Γιάννη Παπακώστα, βρίσκεται στην προτελευταία θέση με μόλις 5 βαθμούς....

«Όπως κανείς στην Λάρισα δε φανταζόταν ότι μετά από 6 αγωνιστικές η ομάδα θα είχε συγκεντρώσει μόνο πέντε βαθμούς, έτσι κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να εισπράξω μία τόσο απογοητευτική εικόνα απέναντι σε σχετικά θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους. Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα πάσχει στο σκοράρισμα και παρ‘οτι οι νέοι παίκτες που ήρθαν είναι λογικό να χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, το γεγονός ότι η ομάδα κάνει ευκαιρίες αλλά δεν τις μετουσιώνει σε γκολ αποτελεί το μεγαλύτερό της πρόβλημα...»

- Το Σάββατο (23/10) στο Βόλο απέναντι στον τοπικό Ολυμπιακό, αρχίζει μία σειρά δύσκολων αγώνων για τη Λάρισα, η οποία θα είναι αναγκασμένη να παίζει πλέον υπό την πίεση και της αλλαγής προπονητή... Εκτιμά ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κομβικού χαρακτήρα για την Α.Ε.Λ.;

«Αναμφίβολα και μόνο η νίκη θα είναι το αποτέλεσμα που θα φέρει πραγματικά νέο άνεμο αισιοδοξίας στην ομάδα, θα αλλάξει ουσιαστικά την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και θα αναπτερώσει και το ηθικό του κόσμου ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Δεν θα είναι μόνο οι τρεις βαθμοί που θα παίξουν ρόλο, όσο η επικράτηση σε ένα τοπικό ντέρμπι γοήτρου που χαρακτηρίζεται από μία χρόνια αντιπαλότητα και απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει δείξει φέτος ότι έχει δυνατότητες. Αν και από πλευράς ιστορίας και βάρους φανέλας, θα ήταν ιεροσυλία να βάζαμε τις δύο ομάδες στο ίδιο καζάνι...»

- Τι άποψη έχεις σχηματίσει για τον Ολυμπιακό Βόλου;

«Είναι πολύ καλό σύνολο με έναν σπουδαίο τεχνικό, ο οποίος κάνει καταπληκτική δουλειά κι έχει καταφέρει να δώσει ένα πολύ επιθετικό στυλ στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του.»

- Ποια είναι τα προγνωστικά σου για το παιχνίδι;

«Πιστεύω ότι είναι ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα! Θα είναι ένα ματς “αίμα κι άμμος” που λένε, γιατί για την ώρα μπορεί ο Ολυμπιακός Βόλου να δείχνει πιο ομάδα, η Λάρισα, όμως, δεν έχει πλέον περιθώρια για νέα στραβοπατήματα... Έχει αρκετές μεγάλες προσωπικότητες στο ρόστερ της και με δεδομένο ότι δημιουργεί ευκαιρίες, κάποια στιγμή θα της βγει κάποιο παιχνίδι... Χωρίς να θέλω να μειώσω την πραγματικά σπουδαία προσπάθεια που κάνει φέτος η ομάδα του Βόλου, έχω καλό προαίσθημα και την διαίσθηση ότι αυτό το ματς θα αποτελέσει την απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα για την ομάδα της πόλης μου...»

- Κλείνοντας, πόσο μεγάλη είναι η κόντρα Λάρισας-Βόλου;

«Μόνο όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτές τις δύο πόλεις μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της αντιπαλότητας! Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρό παιδί και με πήγαινε ο πατέρας μου στο γήπεδο, οι Λαρισαίοι είχαν πάντα κόντρα με τους Βολιώτες. Με αφορμή τον περυσινό αποκλεισμό από την φάση των “16” του Κυπέλλου, φέτος έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο να τους κερδίσουμε...».
http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!