tromaktiko: Λύσεις στο γκολ από όλους

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Λύσεις στο γκολ από όλους



Το leoforos.gr αναλύει την πολυφωνία του Παναθηναϊκού στην επίθεση και τη βοήθεια που δίνει στον Τζιμπρίλ Σισέ.


 Οταν μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός διαθέτει στην επίθεσή της το… υπερόπλο που λέγεται Τζιμπρίλ Σισέ, εύλογα οι περισσότερες πάσες των χαφ αλλά και των αμυντικών αναζητούν την ασφάλεια του γάλλου κανονιέρη. Κάτι τέτοιο ωστόσο σε βάθος χρόνου είναι πιθανόν να μην επιφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, διότι η ανάπτυξη στο παιχνίδι γίνεται προβλέψιμη, ενώ χάνεται η πρωτοτυπία και ο επιθετικός πλουραλισμός.

Αυτό προφανώς κάνει πολύ πιο εύκολο το έργο της εκάστοτε αντίπαλης ομάδας καθώς αρκείται να επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση ενός μόνο ποδοσφαιριστή, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους παίκτες, οι οποίοι δεν αποτελούν απειλή εφόσον μένουν μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Αντιθέτως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή όλων στο επιθετικό κομμάτι τόσο περισσότεροι είναι και οι πονοκέφαλοι για τους αντιπάλους.

Κυρίως στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν ο Παναθηναϊκός έδειξε να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Οι χαφ δεν πατούσαν περιοχή, οι πλάγιοι μπακ δεν έπαιρναν επιθετικές πρωτοβουλίες, ενώ σπανίως κάποιος παίκτης δοκίμαζε σουτ εκτός περιοχής. Στοιχεία τα οποία αν μη τι άλλο καταδείκνυαν προβληματική επιθετική λειτουργία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τεχνικού επιτελείου (και όχι μόνο) αυτό οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη φρεσκάδας και ρυθμού από τους παίκτες, εξ ου και η άμεση αντικατάσταση του κύπριου γυμναστή Αντώνη Κέζου από τον Ολλανδό Λόρενς Εμπεν.

Σταδιακά και με το πέρασμα των αγώνων ο Παναθηναϊκός άρχισε να βγάζει πιο υγιή στοιχεία στο παιχνίδι του με τη συμμετοχή σαφώς περισσότερων παικτών στην επίθεση. Το γεγονός ότι στις τελευταίες αναμετρήσεις, οι λύσεις στο σκοράρισμα ήρθαν και από άλλους ποδοσφαιριστές πέραν του Σισέ, αποδεικνύει εμπράκτως ότι κάτι άλλαξε ως προς την ανάπτυξη, τα τρεξίματα και την εν γένει εμπλοκή των μέσων και των ακραίων αμυντικών στη δημιουργία και την εκτέλεση.

Αυτό άρχισε να φαίνεται από την 4η αγωνιστική και την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, απέναντι στον οποίο βρήκαν δίχτυα δύο από τους χαφ του Παναθηναϊκού, ο Σωτήρης Νίνης και ο Κώστας Κατσουράνης.

Ακολούθησε το ματς με την Κοπεγχάγη για το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τίποτα δεν λειτούργησε σωστά για τους Πράσινους αλλά αμέσως μετά, στον αγώνα με τον Εργοτέλη για το πρωτάθλημα, το Τριφύλλι πραγματοποίησε την πιο «γεμάτη» μέχρι στιγμής εφετινή εμφάνισή του.

Το προβάδισμα έδωσε ένας πλάγιος μπακ ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος προωθήθηκε, πάτησε περιοχή και σκόραρε με κοντινό πλασέ, ενώ το τελικό 4-1 «έγραψε» και πάλι ο κεντρικός μέσος Κατσουράνης, που βρέθηκε σε θέση βολής και δεν αστόχησε. Τέλος στην αναμέτρηση του περασμένου Σαββάτου, η λύση στο γκολ ήρθε από τον Λουκά Βύντρα, έναν ακόμη πλάγιο μπακ μετά τον Σπυρόπουλο, ο οποίος προωθήθηκε και δοκίμασε επιτυχώς το πόδι του από μακρινή απόσταση.

Συνολικά, από το ξεκίνημα της σεζόν οι Πράσινοι έχουν πετύχει 12 γκολ σε 8 αναμετρήσεις. Τα έξι εξ αυτών προέρχονται από τους δύο σέντερ φορ Σισέ (5) και Πετρόπουλο (1), ενώ τα υπόλοιπα έξι είναι έργο των αμυντικών και των μέσων. Συγκεκριμένα, δύο έχει πετύχει ο Κατσουράνης και από ένα οι Γκοβού, Νίνης, Σπυρόπουλος και Βύντρα.

www.leoforos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!