tromaktiko: Η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό



Η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό χάλασε διότι οι εταιρείες που συμμετείχαν στο καταριανό Κονσόρτιουμ έκριναν το project ως ασύμφορο... όπως δειλά δημοσιεύτηκε σε άρθρα μερικών εφημερίδων (διότι οι περισσότερες το αποδίδουν γενικά και αόριστα σε "ενδοεταιρικές κόντρες" αποφεύγοντας έστω να ακουμπήσουν τον εξωτερικό φλοιό της αλήθειας).

Και πάλι όμως το γιατί ήταν ασύμφορο δεν αναφέρεται πουθενά. ΓΙΑΤΙ άραγε?

Στο μνημόνιο για την επένδυση στον Αστακό και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από LPG (φυσικό αέριο) υπήρχε σαφής όρος να διοχετεύεται στην ελληνική αγορά μόνο το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο 70% στην Ιταλία!

Αν δεν ετίθετο ο εν λόγω περιορισμός, θα πλήττονταν σφόδρα τα συμφέροντα των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μιας και θα κατακρημνιζόταν η υψηλότατη σήμερα τιμή χοντρικής με την οποία πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ (ακριβέστερα, στο "ΣΥΣΤΗΜΑ" από το οποίο αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ), την οποία όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να την μεταπωλήσει στον τελικό σε ανάλογα υψηλή τιμή, αφού τα τιμολόγιά της είναι ως γνωστόν σταθερά. Κατ' αυτόν τον τρόπο αφενός μεν η ΔΕΗ (ΔΗΜΟΣΙΑ επιχείρηση ηλεκτρισμού) έχει μειωμένα κέρδη υπέρ των ΙΔΙΩΤΩΝ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε είναι αδύνατον να μειωθεί ή έστω να αποφευχθεί η επερχόμενη αύξηση της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή (ΟΛΟΥΣ εμάς).

Υπό τον ανωτέρω περιορισμό, ήταν εξ αρχής αδύνατο για την επένδυση να ευδοκιμήσει, καθόσον θα έπρεπε το Καταριανό Κονσόρτιουμ να παρακολουθεί ταυτόχρονα 2 αγορές ενέργειας, την Ελληνική και την Ιταλική, με επιπρόσθετες μάλιστα οικονομικές επιβαρύνσεις (την αγορά δικαιωμάτων εξαγωγής ενέργειας από την Ελλάδα, την αγορά δικαιωμάτων εισαγωγής ενέργειας στην Ιταλία κ.λ.π.)...

Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, αυτό στο οποίο ουσιαστικά ο εν λόγω όρος οδηγούσε ήταν οι Καταριανοί να κατασκευάσουν στον Αστακό το εργοστάσιο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ιταλία (!!!) το οποίο θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να το κατασκευάσουν οπουδήποτε αλλού (πχ. στην Ιταλία, στην Αλβανία....)!!!

Τώρα, αν αναρωτιέστε ΓΙΑΤΙ τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης απέδωσαν την κατάρρευση της συγκεκριμένης επένδυσης σε μια αόριστη και δη εσωτερική ασυμφωνία μεταξύ των εταιρειών του Καταριανού Κονσόρτιουμ, δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο για να πληροφορηθείτε ποιοί επιχειρηματίες-εφοπλιστές είναι οι Ιδιώτες Παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας και πόσα και ποιά (έντυπα και μη) μέσα μαζικότατης ενημέρωσης διαθέτουν... Θα εκπλαγείτε!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!