tromaktiko: Aυτή είναι η Ρεάλ Μαδρίτης

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Aυτή είναι η Ρεάλ Μαδρίτης



Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Το katimagiko.gr τη βάζει στο μικροσκόπιο, σας την παρουσιάζει λεπτομερώς και αναλύει τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο Θρύλος.


Η «βασίλισσα» είναι η μόνη ομάδα που έχει βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης 8 φορές! Φέτος, ανανέωσε το ρόστερ της, φτιάχνοντας ένα μείγμα νέων ταλέντων και έμπειρων παικτών, κάτι που ενδέχεται να αποδώσει μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, έχει 15 χρόνια να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο, κάτι που σημαίνει ότι ψάχνει με δίψα τη διάκριση. Με τον έμπειρο Μεσίνα στον πάγκο της ομάδας σε τέτοια ξεκινήματα, όλα μπορούν να συμβούν.

Ο Ετόρε Μεσίνα έκανε πάλι αρκετές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας, καθώς πήρε πέντε παίκτες. Τους Ροντρίγκεζ, Φίσερ, Τάκερ, Σουάρεζ και επέστρεψε ο Μίροτιτς. Από τους «παλιούς» της Ρεάλ Μαδρίτης «επέζησαν» μόνο ο Φελίπε Ρέγιες και ο Σέρτζιο Γιουλ. Πέρσι, πήρε 9 παίκτες από τους οποίους στο φετινό ρόστερ παρέμειναν περίπου οι μισοί, δηλαδή οι: Πάμπλο Πριτζιόνι, Σέρχι Βιντάλ, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Άντε Τόμιτς και Νόβισα Βελίτσκοβιτς.

Ας δούμε αναλυτικά τους αντιπάλους των «ερυθρολεύκων»:

Πριτζιόνι. Eνας δυνατός και χαρισματικός γκαρντ. Ο Πάμπλο Πριτζιόνι σε 20 αγώνες έχει σημειώσει στην Ευρωλίγκα την περσινή σεζόν 7 πόντους μέσο όρο, πιο συγκεκριμένα 60% στα δίποντα, 32,8% στα τρίποντα και 86,1% στις βολών. Επίσης, μάζεψε συνολικά 51 ριμπάουντ, μοίρασε 89 ασίστ, «έκλεψε» 30 φορές και έκανε ένα μπλοκ. Έχει αναδειχθεί δύο φορές συνεχόμενες ως μέλος της δεύτερης καλύτερης ομάδας της Ευρωλίγκας. Είναι εξαιρετικός στην άμυνα, έχει αίσθηση του γηπέδου και πολύτιμη εμπειρία. Κλέβει και γνωρίζει πώς να κινηθεί, ώστε να βάζει καλάθι.

Ροντρίγκεζ. O «μάγος». Ο Σέρτζιο Ροντρίγκεζ πέρσι αγωνίστηκε στην Σακραμέντο σε 38 ματς βάζοντας 6,1 πόντους, με ποσοστό 49,7% από το ζωγραφιστό, 34,1% από τη γραμμή των τριπόντων και από των βολών 69,4%. Πήρε 49 «σκουπίδια», μοίρασε 119 ασίστ, έκανε 29 κλεψίματα και 3 μπλοκ. Ακόμα, αγωνίστηκε στους Νάικς της Νέας Υόρκης, όπου σημείωσε σε 27 παιχνίδια 7,4 πόντους με 55,4% στα δίποντα, 34,7% στα τρίποντα και στις βολές 80,6%. Μάζεψε 39 ριμπάουντ, «έκλεψε» 21 φορές, έδωσε 91 ασίστ και μπλόκαρε τον αντίπαλό του 2 φορές. Ένας δημιουργικός πλέι μέικερ. Είναι η κυριότερη προσθήκη στην περιφέρεια λόγω της απίστευτης ικανότητάς του να βλέπει το γήπεδο. Ο έξυπνος και ταλαντούχος γκαρντ είναι έτοιμος να πάρει την μεγάλη πρόκληση και να οδηγήσει τους Μαδριλένους σε νέα ύψη.

Γιουλ. Tο παρόν και το μέλλον. Ο Σέρτζιο Γιουλ σε 18 αγώνες στην ευρωπαϊκή διοργάνωση έβαλε 9,5 πόντους μέσο όρο. Για την ακρίβεια είχε 66% στα δίποντα, 41,8 από τη γραμμή των 6,25μ και 72,4% από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας». Βοήθησε την ομάδα του με τα 21 ριμπάουντ, τα 18 κλεψίματα, τις 36 ασίστ και το ένα μπλοκ. Ο Μεσίνα βασίζεται στους παίκτες που είχε στον περσινό κορμό της ομάδας. Ο «πολυμήχανος» Γιουλ ξεχωρίζει για την εκρηκτικότητά του, τον χειρισμό της μπάλας και την αποφασιστικότητα. Ένας αθλητής που δεν διστάζει να σουτάρει την κρίσιμη στιγμή.

Τάκερ. Mία απειλή στην περιφέρεια. Ο Κλέι Τάκερ, ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στο Εurocup με την Γιουβεντούτ, θεωρείται ο πρώτος σε μέσο όρο πόντων με 12,5 σε 12 αγώνες, έχοντας 72,7% βολές, αλλά με σχετικά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα 34,5% και τρίποντα 34,8%. Μάζεψε συνολικά 33 ριμπάουντ, έδωσε 49 ασίστ, ενώ έκανε 17 κλεψίματα και 3 μπλοκ. Καθώς είναι δεινός σουτέρ και μεγάλος σκόρερ. Ειδικός στις επιθέσεις, στο ένας εναντίον ενός και έχει το ταλέντο να νικήσει τον αντίπαλό του. Ακόμα, είναι καλός άλτης, ψύχραιμος και αποφασιστικός. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος, παρόλο που έκανε το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα στα 30 του. Είναι ασταμάτητος όταν είναι η μέρα του, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αμυντικός παίκτης. Διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ και ποικιλία επιθετικών κινήσεων. Βρίσκει εύκολα τον ελεύθερο παίκτη για να πασάρει. Συνήθως σκοράρει κάνοντας ένα βήμα πίσω, αν και δεν είναι απαραίτητο να έχει χώρο για να σουτάρει, ενώ δεν διστάζει και από μεγάλη απόσταση. Είναι ένας κρυφός «δολοφόνος» με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του!

Σουάρεζ. O σμολ φοργοουντ του 21ου αι. Ο Κάρλος Σουάρεζ έπαιξε σε 35 παιχνίδια πέρσι με την Εστουδιάντες βάζοντας 11 πόντους με 56,3% από το ζωγραφιστό, 40,4% από τη γραμμή των 6,25μ και από της «φιλανθρωπίας» 84,8%. Η κάρτα των στατιστικών του είναι γεμάτη, καθώς έχει σε σύνολο 191 ριμπάουντ, 44 κλεψίματα, 85 ασίστ και 14 μπλοκ. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε αυτή θέση, καθώς παίρνει ριμπάουντ και στις δύο ρακέτες. Μπορεί να αποτρέψει το σουτ από την περιφέρεια και να χρησιμοποιήσει το σώμα του για να σκοράρει. Επιπλέον, συνδυάζεται άψογα με τον Ροντρίγκεζ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες όταν κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 18 το 2004 και έπαιξαν μαζί στην Εστουδιάντες.

Βιντάλ. Aμυντική ποιότητα και άριστες εκτελεστικές ικανότητες. Ο Σέρτζι Βιντάλ αγωνίστηκε σε 11 ευρωπαϊκά ματς με 2,2 πόντους μέσο όρο, 60% στα δίποντα, 37,5% στα τρίποντα και 50% στις βολές. Κατάφερε να πάρει 14 ριμπάουντ, να κάνει 4 κλεψίματα και να δώσει 5 ασίστ. Έχει ηγετικές και αμυντικές ικανότητες παρόλο που έρχεται συνήθως από τον πάγκο.

Μίροτιτς. Tο τεσσάρι του μέλλοντος. Ο Νίκολα Μίροτιτς σε 31 αγώνες με την Παλέντσια σημείωσε 8 πόντους, πιο συγκεκριμένα 47,4% στα δίποντα, 34,6% στις «τρίποντες» βόμβες και 57,3 στις βολές. Είναι δεύτερος στα μπλοκ με 24 και στα ριμπάουντ με 142 σε σχέση με τους φετινούς συμπαίκτες του, ενώ έκλεψε και πάσαρε 25 φορές. Είναι ένας εξαιρετικός ριμπάουντερ με δύναμη και αθλητικά προσόντα.

Βελίτσκοβιτς. O καλύτερος νέος παίκτης στην Ευρώπη. Ή αλλιώς το άλλοτε ανερχόμενο αστέρι. Ο Νόβισα Βελίτσκοβιτς έπαιξε σε 16 ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σημειώνοντας 7,9 πόντους με 51,1% δίποντα, 41,7% τρίποντα και 57,6% βολές. Συνέβαλε με τα 66 ριμπάουντ, τα 13 κλεψίματα, τις 28 ασίστ και τα 5 μπλοκ. Μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των φόργοουντ, να χειρίζεται καλά την μπάλα, να μπαίνει κάθετα στο καλάθι, να χρησιμοποιεί μια γκάμα κινήσεων με το σώμα του για να παίρνει το πλεονέκτημα και να σουτάρει τρίποντα. Ένας κυρίως επιθετικός παίκτης που έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει ένας από τους ηγέτες της ομάδας του.

Γκαρμπαχόσα. Eνας από τους καλύτερους ευρωπαίους σέντερ με την τρίποντη απειλή του. Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα έβαζε 8,2 πόντους μέσο όρο σε 20 ευρωπαϊκά παιχνίδια, 51,4% από το ζωγραφιστό, 37,3% από τη γραμμή των τριπόντων και 78,6% από των βολών. Μάζεψε 80 ριμπάουντ, έκανε 4 μπλοκ και 11 κλεψίματα, ενώ έδωσε διπλάσιες ασίστ. Ένας μοναδικός έμπειρος πάουερ φόργοουντ με εξαιρετικό μπασκετικό IQ. Είναι εκεί για να κάνει ό,τι χρειαστεί για να νικήσει η ομάδα του, κλεψίματα, τρίποντα και έχει αίσθηση του γηπέδου.

Ρέγιες. O διάδοχος του Φερνάντ Μαρτίν. Ο Φελίπε Ρέγιες αγωνίστηκε σε 14 αγώνες στην Ευρωλίγκα με 7,3 πόντους, 43,8% δίποντα και 78% βολές, ενώ δεν επιχείρησε κάποιο τρίποντο. Κατάφερε να πάρει 70 ριμπάουντ, να κάνει ένα μπλοκ, να πασάρει 12 φορές και μία λιγότερο να «κλέψει». Ένα από τα ισπανικά αστέρια, ο «άσος» στα ριμπάουντ. Επιθετικογενής παίκτης και καλός στα τρίποντα. Κυριαρχόντας στα ριμπάουντ, η Ρεάλ ανανεώνει την επίθεση της και παίρνει πόντους από τις δεύτερες ή και τρίτες ευκαιρίες, σε άλλες περιπτώσεις δίνει την δυνατότητα να τρέξει η ομάδα του στον αιφνιδιασμό.

Τόμιτς. Tο μέλλον είναι στα χέρια αυτού του λαμπρού ταλέντου. Ο Άντε Τόμιτς ήταν για ένα «φεγγάρι» στη Ρεάλ και μάλιστα αγωνίστηκε 9 φορές σημειώνοντας 11 πόντους, 61,6% στα δίποντα και 64,3% από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας», ενώ άφησε το τρίποντο στους ικανούς συμπαίκτες του. Συνέβαλε με 32 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 8 ασίστ και 10 μπλοκ. Ένα ανερχόμενο αστέρι που ξεχωρίζει για το ποστάρισμά του με αποκορύφωμα το “jump hook”. Με κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης, ο Τόμιτς μπορεί να κυριαρχήσει στο παιχνίδι.

Φίσερ. Eνας απειλητικός σέντερ με εντυπωσιακές ικανότητες στα ριμπάουντ. Ο Ντιορ Φίσερ αγωνιζόταν πέρσι με τη Μακάμπι Ελέκτρα στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα σε 20 ματς έβαλε 8,1 πόντους μέσο όρο με ποσοστά 66,7% από το ζωγραφιστό και 84,6% από τις βολές. Είναι πρώτος μπλοκέρ με 36 σε σχέση με την υπόλοιπη φετινή του ομάδα, μάζεψε 100 ριμπάουντ, μοίρασε 30 ασίστ και έκανε 11 κλεψίματα. Ένας «αμυντικός τοίχος». Έχει αθλητικά προσόντα και είναι έμπειρος στην άμυνα. Κλείνει τους αντιπάλους τους στην άμυνα και μερικές φορές προσαρμόζεται σε ένα ειδικό ρόλο απέναντι στο πιο επιθετικό αντίπαλό του.

Οι απόψεις του Ετόρε Μεσίνα

«Είναι άλλη μία σημαντική σεζόν. Πέρσι αποκλειστήκαμε από την Μπαρτσελόνα, η οποία τελικά κέρδισε την Ευρωλίγκα. Φέτος θέλουμε να τα πάμε καλύτερα, δηλαδή να φτάσουμε στο φάιναλ φορ. Αυτό θα είναι δύσκολο, αλλά ακόμα πιο συναρπαστικό».

Για το ρόστερ: «Κλείσαμε τον Ροντρίγκεζ, που ήρθε από το ΝΒΑ μετά από 4 χρόνια. Ακόμα, τον Φίσερ και τον Τάκερ, ενώ πιο πρόσφατα τον Σουάρεζ, έναν πραγματικά ανερχόμενο αστέρι με ποιότητα στην Ευρωλίγκα και τέλος πήραμε ξανά τον Μίροτιτς, έναν ενδιαφέρον παίκτη, που μπορεί να παίξει και σαν Ισπανός και να μας βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Ψάχνουμε περισσότερο αθλητικά προσόντα, περισσότερο βάθος στον πάγκο για να έχουμε μια γεμάτη ομάδα και να είμαστε πλήρης σε κάθε θέση».

Στυλ παιχνιδιού: «Έχουμε μια γεμάτη ομάδα με αθλητικά προσόντα. Μπορεί να παίξει επιθετική άμυνα και είμαστε ικανοί να ελέγξουμε τα ριμπάουντ ελπίζοντας να μας επιτρέψει να τρέξουμε λίγο παραπάνω. Τέλος, το να ελέγξεις το ρυθμό του παιχνιδιού είναι το κλειδί για να νικήσεις τα παιχνίδια».

Οι αντίπαλοι: «Όπως πάντα κάποιες ομάδες της «πρώτης σειράς» θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ. Ξεχωρίζουν από το «βάθος» του ρόστερ, το μπάτζετ και την παράδοση στη διοργάνωση και το επίπεδο των παικτών τους, που είναι στη πρώτη γραμμή. Σκοπός τους είναι να φτάσουν στο φάιναλ φορ. Υπάρχει ακόμη ένα γκρουπ με αξιόπιστες ομάδες, οι οποίες είναι πρότυπα ή διαφορετικά λέγονται ομάδες-έκπληξη, όπως ήταν η Παρτιζάν πέρσι».

Οι νέοι κανονισμοί: «Θα αλλάξουν κάτι σίγουρα στο τρόπο παιχνιδιού και στην άμυνα και στην επίθεση, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε πόσο πολύ και τι θα επηρεάσει».

Τι να προσέξει ο Ολυμπιακός

Το κυριότερο είναι η Ρεάλ να μην πάρει τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα. Αυτό σχετίζεται άμεσα με τον έλεγχο της «εναέριας κυκλοφορίας» των ριμπάουντ. Οι κύριοι διεκδικητές είναι οι: Φίσερ, Ρέγιες και Σουάρεζ.

• Προσοχή στους σκόρερς: Τάκερ, Γιουλ και Βελίτσκοβιτς, χωρίς να υποτιμούμε τους άλλους, οι οποίοι ακόμα και αν είναι σέντερ μπορούν να σε «σκοτώσουν» με τις τρίποντες «βόμβες» τους, όπως ο Γκαρμπαχόσα και ο Ρέγιες.

• Με κλεψίματα και προσωπικές ενέργειες ή και εξαιρετικές πάσες είναι «επικίνδυνοι» οι: Πριτζιόνι, Ροντρίγκεζ μαζί με τον Σουάρεζ.

• Είναι καινούρια ομάδα που αυτό σημαίνει ότι με πίεση μπορεί να υποπέσει σε λάθη.

• Τέλος, η ερυθρόλευκη έδρα είναι ισχυρή και μια καλή εμφάνιση θα δώσει το πλεονέκτημα για το επόμενο παιχνίδι στις 25 Νοεμβρίου στο Παλάτσιο Βισταλέγκρε.

www.katimagiko.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!