Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο όμιλος του ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές εταιρίες. Στον ΟΣΕ, στον οποίο θα συγχωνευθεί και η ΕΔΙΣΥ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί να έχει και τη διοίκηση. Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διοίκηση κάθε εταιρίας συντάσσει κατάλογο με το πλεονάζον τακτικό προσωπικό. Το Σ/Ν αναφέρει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 1.600 από τον ΟΣΕ, μετά και τη συγχώνευση με την ΕΔΙΣΥ και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται σε κενή οργανική θέση προτίμησης του ενδιαφερόμενου σε φορέα υποδοχής.
Με την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην εταιρία.
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=9182436&maindocimg=9114003&service=101