γευστικά φρούτα!
Έτσι είναι γνωστοί οι όροι ''σιλουέτα αχλάδι'' (περισσότερο λίπος στους γοφούς) ή ''σώμα, σχήματος μήλου'' (πιο πολύ λίπος στη μέση).
Τώρα όμως, μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν και Ελλήνων, ανακάλυψε δεκάδες γονίδια, που φαίνεται να παίζουν ρόλο στον σωματότυπο των ανθρώπων, κυρίως των παχύσαρκων γυναικών, καθορίζοντας και σε ποιο ''φρούτο'' θα μοιάζουν!
Παράλληλα, επειδή η εναπόθεση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, επηρεάζει παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σε αυτές τις καταστάσεις και ακόμα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ειδικά της εντοπισμένης σε συγκεκριμένες περιοχές.
Στην έρευνα πήραν μέρος 400 ερευνητές, προερχόμενοι από 280 ερευνητικά ινστιτούτα διαφόρων χωρών, ενώ επικεφαλής τέθηκαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας.
Ανέλυσαν δε, οι μελετητές το γενετικό κώδικα (DNA) από περίπου 77.000 ανθρώπους, στη συνέχεια τους συνέκριναν και στο τέλος ανακάλυψαν 13 γενετικές περιοχές, που μπορούν να συνδεθούν με τις διαφορές μεταξύ των ατόμων, όσον αφορά την κατανομή του λίπους στο σώμα.
Αν και τα 13 γονίδια που εντοπίστηκαν, πιθανώς ερμηνεύουν ένα μικρό μόνο μέρος του σωματότυπου και κυρίως της αναλογίας ανάμεσα στη μέση και τους γοφούς, πιθανότατα ανοίγουν το δρόμο προς τους υπόγειους μηχανισμούς (ρύθμιση των κυττάρων του λίπους), μέσω των οποίων ελέγχεται και κατανέμεται κατά τόπους, η αποθήκευση λίπους στο σώμα.
Διάφορα γονίδια που ήταν ήδη γνωστό, ότι εμπλέκονται στον έλεγχο της χοληστερόλης, της ινσουλίνης και της αντίστασης σε αυτήν, εμπίπτουν σε αυτές τις 13 περιοχές γονιδίων.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση τους σε σχέση με τους γοφούς τους, είναι πιο επιρρεπείς στο διαβήτη και την καρδιοπάθεια, όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί σε μερικούς ανθρώπους το λίπος τείνει να συσσωρεύεται σε αυτό το μέρος του σώματος.
Οι ερευνητές πρόσεξαν, στο πλαίσιο της νέας έρευνας, ότι τα 13 γονίδια που ανιχνεύτηκαν, έχουν σημαντικά ισχυρότερη επίδραση στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες.
Η νέα ανακάλυψη αποτελεί ένα πρώτο, αλλά ζωτικό, βήμα σε ένα μακρύ δρόμο, που θα πάρει πολύ ακόμα χρόνο, όπως είπαν οι επιστήμονες, για την πλήρη βιολογική κατανόηση του σωματότυπου, καθώς και για τη θεραπεία παθήσεων, που σχετίζονται με την ανισοκατανομή του λίπους στο σώμα.
Διεξάχθηκε δε και μια δεύτερη μελέτη υπό την επιδημιολόγο, δρα Ρουθ Λόος της Οξφόρδης, στόχος της οποίας ήταν, η αναζήτηση γενετικών ποικιλομορφιών που θα μπορούσαν να εξηγούν τις διαφορές στο "δείκτη σωματικής μάζας", μεταξύ των ανθρώπων, δηλαδή την αναλογία του ύψους σε σχέση με το βάρος.
Τελικά, η έρευνα εντόπισε 18 γενετικές περιοχές που επηρεάζουν αυτό το δείκτη, ο οποίος παίζει ρόλο στο κατά πόσο ένα άτομο έχει "υγιεινό" βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα γονίδια παίζουν απλώς ρόλο για την παχυσαρκία ανάμεσα σε άλλους, συχνά πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
contra.gr