βραβείου», διατύπωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Yang Jiechi, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής θα διαταράξει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νομπέλ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει ποιος θα έρθει στο Όσλο για να παραλάβει το Νομπέλ Ειρήνης 2010 που κέρδισε ο Xiaobo, ο οποίος εκτίει στη χώρα του ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Παραδοσιακά, το βραβείο απονέμεται στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή του βραβείου, του Σουηδού βιομήχανου και φιλάνθρωπου, Άλφρεντ Νομπέλ.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, δήλωσε διά στόματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιφερτ, είπε ότι εύχεται «ν' απελευθερωθεί σύντομα ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, προκειμένου να παραλάβει προσωπικά το βραβείο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Bernard Kouchner, να δηλώνει ότι «η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από τη στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του. Η Γαλλία επαναλαμβάνει το αίτημα για απελευθέρωσή του. Η Γαλλία υπενθυμίζει ότι προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης σε κάθε σημείο του κόσμου».
Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή Νομπέλ, που κάνει τις επιλογές της με ανεξάρτητο τρόπο, θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι αγωνίζονται ειρηνικά για την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
zougla.gr