tromaktiko: Γιατί συχνά η δύση του ήλιου φαίνεται κόκκινη

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γιατί συχνά η δύση του ήλιου φαίνεται κόκκινη



Μια ωραία κόκκινη δύση του ήλιου, με ζωηρά χρώματα που λάμπουν, είναι από τα θελκτικότερα θεάματα που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Κάποιες φορές, όταν βλέπουμε ένα ηλιοβασίλεμα λέμε: «Κοίτα πόσο κόκκινος είναι ο ήλιος!».

Φυσικά γνωρίζουμε ότι ο ήλιος δεν έγινε κόκκινος ούτε άλλαξε κατά οποιονδήποτε τρόπο. Απλώς έτσι φαίνεται σε εμάς αυτή την ιδιαίτερη ώρα της μέρας. Πράγματι, την ίδια στιγμή σε απόσταση χιλιάδων μιλίων δυτικά, οι άνθρωποι που ατενίζουν τον ήλιο δεν τον βλέπουν να έχει κόκκινο χρώμα. Τα χρώματα της δύσης του ήλιου προκαλούνται από την απόσταση που πρέπει να διανύσει το ηλιακό φως μέσα στην ατμόσφαιρα. Όσο χαμηλότερα βρίσκεται ο ήλιος, τόσο περισσότερο περνά αυτό το φως μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Αλλά κατ' αρχάς, ας θυμηθούμε ότι το ηλιακό φως είναι ένα μείγμα φωτός όλων των χρωμάτων. Κανονικά, αυτό το μείγμα φωτός εμφανίζεται ως λευκό στα μάτια μας. Επειδή όμως η ατμόσφαιρα περιέχει μόρια αέρα, σκόνη, υδρατμούς και άλλες ξένες προσμείξεις, καθώς το φως περνά μέσα από αυτές, διάφορα χρώματα διασκορπίζονται από αυτά τα σωματίδια. Η ατμόσφαιρα εκχέει περισσότερο ιώδες, μπλε και πράσινο φως, απ' ό,τι κόκκινο ή κίτρινο. Όμως, όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά, αυτός ο διασκορπισμός μάς επιτρέπει να δούμε περισσότερο κόκκινο και κίτρινο και έτσι βλέπουμε μια κοκκινωπή δύση του ήλιου.
''focus'' / p.p
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!