Όπως προκύπτει από παγκύπρια επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγαν το 2009 σε δείγμα 1.000 ατόμων 18 - 80 ετών ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, σχεδόν ένας στους δύο άνδρες στην Κύπρο (46,9%) είναι υπέρβαρος και ένας στους τρεις (28,8%) παχύσαρκος. Αντίστοιχα, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, υπέρβαρες είναι το 26% των γυναικών και παχύσαρκες το 26,9%. Φυσιολογικό βάρος μετρήθηκε στο 22,2% των ανδρών και το 36,6% των γυναικών, ενώ λιποβαρείς, με βάρος δηλαδή μικρότερο του κανονικού, ήταν το 2,1% των ανδρών και το 10,5% των γυναικών.
Ζήτημα διατροφής
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της έρευνας -που παρουσιάστηκε με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας- που αφορούν στις διατροφικές μας συνήθειες. Συγκεκριμένα, για το 40% των Κυπρίων η διατροφή τους επηρεάζεται από διατροφικούς περιορισμούς που επιβάλλουν η θρησκεία, η ιδεολογία ή άλλες παθολογικές αιτίες, ακόμα και χειρουργικές ή μη επεμβάσεις για απώλεια ή έλεγχο του βάρους τους. Επιπλέον, το 35,9% έχει διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις ή καταστάσεις υγείας οι οποίες επηρεάζουν τη διατροφή τους, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπεριλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης κ.λ.π. Επίσης, ποσοστό 29,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι καπνίζουν. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, το 24,2% δήλωσε ότι παίρνει πρωινό, το 11,1% δεκατιανό (μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού), το 61% παίρνει και τα δύο και το 3,7% τίποτα. Στην ερώτηση πόσο συχνά τρώνε εκτός σπιτιού (εστιατόριο, take-away, fast food) το 1,9% απάντησε ποτέ, το 16,6% λίγες φορές τον χρόνο, το 25,3% δυο-τρεις φορές το μήνα, το 28,7% μια φορά την εβδομάδα, το 22,9% δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και το 4,6% καθημερινά.
Αλάτι ναι, άσκηση όχι
Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει πιστό στο ελαιόλαδο -χαρακτηριστικό στοιχείο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής- το οποίο προτιμά για το μαγείρεμα το 62,3% ή για τις σαλάτες και τα όσπρια (98,3%). Επιπλέον, τo 50,5% προτιμούν το ημιάπαχο γάλα, το 7,1% δεν πίνει καθόλου γάλα, το 2,2% δεν πίνει καθόλου νερό, το 35,2% πίνει από ένα μέχρι τέσσερα φλιτζάνια νερό την ημέρα και το 33,9% προσθέτει αλάτι στο φαγητό. Στην ερώτηση αν άλλαξαν την διατροφή τους ή άλλες συνήθειες για λόγους υγείας, οι ερωτηθέντες απάντησαν (49,4%) ότι τρώνε λιγότερο λίπος ή άλλαξαν το είδος του λίπους που τρώνε (28,2%), ή τρώνε περισσότερα λαχανικά (46,5%), λιγότερη ζάχαρη (42,5%). Το 24,4% ασκείται περισσότερο, ωστόσο, μόλις μισή μέρα είναι ο μέσος όρος που αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την έρευνα, το «τελευταίο επταήμερο» για έντονη σωματική δραστηριότητα. Για την πλειονότητα η εργασία τους είναι πολύ λίγο κοπιαστική, για το 31,6% λίγο κοπιαστική, για το 7,7% μέτρια και μόνο για το 6,6% είναι βαριά. Τέλος, ένα ποσοστό 36,5% συμβουλεύτηκε από το γιατρό και το διαιτολόγο του να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα. Μετά την έρευνα έγιναν εισηγήσεις και δόθηκαν διατροφικές οδηγίες για αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγούν, συντάχθηκαν διατροφικές οδηγίες που είναι προσαρμοσμένες στο μοντέλο της Μεσογειακής Πυραμίδας και απευθύνονται στον κυπριακό πληθυσμό (Εθνικές Οδηγίες Διατροφής και Άσκησης -2007 & Εθνικές Οδηγίες Διατροφής και Άσκησης για Παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών-2008).
Σημειώνεται ότι η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι στις μέρες μας περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι άνω των 15 ετών παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»