tromaktiko: Σουηδία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με τις ψήφους της άκρας δεξιάς

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σουηδία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με τις ψήφους της άκρας δεξιάς



Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σουηδίας, ο Περ Βέστερμπεργκ (κεντροδεξιά) επανεξελέγη σήμερα με τις ψήφους της...


 ακροδεξιάς, η οποία βρέθηκε για πρώτη φορά σε θέση ρυθμιστή μετά την αποτυχία μιας συνεννόησης μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς.
Στη διάρκεια της πρώτης συνόδου του κοινοβουλίου μετά τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος του κόμματος των Μετριοπαθών του πρωθυπουργού συγκέντρωσε 194 ψήφους έναντι 153 για τον σοσιαλδημοκράτη Κεντ Χέρστετ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Δύο βουλευτές της αριστεράς απουσίαζαν.
Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο φαινόταν ότι θα πετύχαινε μια συνεννόηση της αριστεράς με τη δεξιά για την επανεκλογή του Βέστερμπεργκ, ο οποίος είναι πρόεδρος της βουλής από το 2006, ώστε να αποφευχθεί η εκλογή του με τις 20 ψήφους των ακροδεξιών Δημοκρατών της Σουηδίας, οι οποίοι μπήκαν για πρώτη φορά στη κοινοβούλιο.
Όμως την Παρασκευή, η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, η Μόνα Σάλιν, ανακοίνωσε πως κατεβάζει τον Χέρστετ ως υποψήφιο, θέτοντας ντε φάκτο την ακροδεξιά σε θέση ρυθμιστή.
Δύο έδρες στις 349 λείπουν από την τετρακομματική συμμαχία της κεντροδεξιάς του Φρέντρικ Ράινφελτ, η οποία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κατάφερε να συνάψει συμμαχία με τους Πράσινους (αριστερά) για να αποφύγει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την πίεση της ακροδεξιάς, πρόκειται να παρουσιάσει αύριο την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο.





Πηγή: nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!