tromaktiko: Και μετά λέμε για τον Άρειο Πάγο

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Και μετά λέμε για τον Άρειο Πάγο



Οι… μακρόσυρτα αργοί ρυθμοί, και η μακαριότητα της αργοπορίας, αποτελούν περίπου συνώνυμα της φυλής μας. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στις ταινίες του Αγγελόπουλου, που εν πάση περιπτώσει τυγχάνουν αναγνώρισης σε ειδικά κοινά, κυρίως στο εξωτερικό. Η αναφορά έχει ως βάση της τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, που… υπερβαίνουν γενεές και αιώνες.

Πολύ πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα με την απόφαση της αθώωσης των έξι, που εκτελέστηκαν οι άνθρωποι στο Γουδί, και σήμερα, η Ελλάδα, δια της Δικαιοσύνης λέει στους απογόνους τους… κάναμε λάθος.

Ακόμη όμως και αυτή η ελληνική Δικαιοσύνη, βρίσκει τον δάσκαλό της, στο… κονκλάβιο της Καθολικής Εκκλησίας. Βλέπετε, σαν σήμερα, το 1992, η Καθολική Εκκλησία παραδέχεται ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο, τότε που… σιγοψιθύριζε περί της κίνησης της Γης, σε αντίθεση με όσους επέμεναν να διαλαλούν ότι… ήταν επίπεδη. Και προφανώς, κάπου θα πέφταμε στο κενό.

Πόσα χρόνια πέρασαν για να δικαιώσει η Καθολική Εκκλησία τον Γαλιλαίο; Μόλις… 359. Λιγότερα δηλαδή και από τα χρόνια που η Ελλάδα παρέμεινε υποταγμένη στον οθωμανικό ζυγό, επειδή… οι προύχοντες περνούσαν μια χαρά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που όλοι μας θα σκεφτούμε να ασκήσουμε κριτική στην ελληνική Δικαιοσύνη για τους… ρυθμούς της, να θυμόμαστε ότι… υπάρχουν και χειρότερα. Βοήθειά μας…

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ιστοριοδίφης

http://www.statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!