tromaktiko: Προσάραξη του πυρηνικού υποβρυχίου HMS ASTUTE στην Σκωτία

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Προσάραξη του πυρηνικού υποβρυχίου HMS ASTUTE στην Σκωτία



Ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού το HMS ASTUTE προσάραξε σήμερα στα ανοιχτά της Σκωτίας.
"Δεν πρόκειται για ένα πυρηνικό συμβάν. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί στο προσωπικό και το υποβρύχιο είναι στεγανό", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο "αποτιμά την κατάσταση". ...

Σύμφωνα με τις Βρετανικές αρχές το υποβρύχιο, παρουσίασε το πρόβλημα στ' ανοικτά του νησιού Σκάι και ενημέρωσε για το συμβάν στις 07:20' ώρα Γκρίνουιτς (10:20' ώρα Ελλάδος). Στο σημείο έχουν σπεύσει ρυμουλκά και ελικόπτερα του Βρετανικού ναυτικού.

Η προσάραξη του HMS ASTUTE είναι το πέμπτο ατύχημα πυρηνικού υποβρυχίου του Βρετανικού ναυτικού τα τελευταία χρόνια.

Το υποβρύχιο, το οποίο είναι στο στάδιο των δοκιμών (θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο σε ένα περίπου χρόνο), βρισκόταν σε δοκιμαστικό πλου και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια του ατυχήματος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την Άμυνα που αποκαλύφθηκε την Τρίτη, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι προωθεί μια παραγγελία για επτά νέου τύπου υποβρύχια Astute-class που κατασκευάζει η εταιρία BAE Systems (BAES.L).

Το HMS ASTUTE έχει μήκος 100 μέτρων είναι από τα πλέον προηγμένα υποβρύχια και πάντως το μεγαλύτερο και ισχυρότερο που έχει κατασκευαστεί στη Βρετανία, φέρεται πως έχει εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης και εκτός από τις επιθετικές του ικανότητες, μπορεί να είναι αόρατο στα ραντάρ, να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω κινητών τηλεφώνων και να μεταφέρει κομάντος οπουδήποτε χρειαστεί. Έχει εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, και φέρει πυραύλους trident ενώ το σόναρ του έχει ικανότητα ελέγχου που καλύπτει γεωγραφική περιοχή χιλιάδων ναυτικών μιλίων.

http://naftikos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!