tromaktiko: Λάρνακα: Σοβαρά επεισόδια με 13 τραυματίες την Παρασκευή το βράδυ στις Φοινικούδες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Λάρνακα: Σοβαρά επεισόδια με 13 τραυματίες την Παρασκευή το βράδυ στις Φοινικούδες



Δεκατρείς τραυματίες, εκ των οποίων μια αστυνομικός και ένας που τραυματίστηκε με μαχαίρι και επτά συλληφθέντες, είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ στη λεωφόρο Φοινικούδων στη Λάρνακα μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία που διοργάνωσε το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης ενάντια στην...λαθρομετανάστευση και τον εποικισμό και ατόμων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ «Rainbow» «Κύπριοι και Μετανάστες Ενωμένοι ενάντια στην Κρίση» που διοργάνωσε η ΚΙΣΑ.  Σύμφωνα με την Αστυνομία τα επτά άτομα που κρατήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στα κρατητήρια κάποια στιγμή σήμερα θα κατηγορηθούν γραπτώς και θα αφεθούν ελεύθεροι.
Από τα επεισόδια μία κοπέλα αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι από κουτί μπογιάς που έριξαν εναντίον του πλήθους άτομα που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου της έγιναν πέντε ράμματα. Υπήρξαν επίσης και 13 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 ελαφρά. Ενας Τουρκοκύπριος μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μεταξύ των δύο αντιπάλων παρατάξεων και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και κρατήθηκε για νοσηλεία και ένας άνδρας από τη Μπαγκλαντέζ, ο οποίος υπέστη θλαστικό τραύμα στο κεφάλι. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν γύρω στις 19:30 ξεκίνησε η πορεία του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης με κατεύθυνση την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Οταν η πορεία έφτασε κοντά στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων, γύρω στα 100 άτομα που παρακολουθούσαν το Φεστιβάλ «Rainbow 2010» εισήλθαν στο δρόμο και άρχισαν να προπηλακίζουν λεκτικά τους συμμετέχοντες στην πορεία φωνάζοντάς τους διάφορα συνθήματα όπως «Όλοι μαζί να φύγουν οι Ναζί» και «Εξω οι φασίστες από την Κύπρο».

Ορισμένοι μάλιστα κάθισαν στο οδόστρωμα, ενώ παρατάχθηκαν και στα πεζοδρόμια, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν στην πορεία να προχωρήσει. Η αστυνομική δύναμη ενισχύθηκε και μάλιστα με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση προσπαθώντας να σταματήσουν τα επεισόδια που απειλούσαν να ξεσπάσουν. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό και σε κάποια στιγμή άτομα και των δύο ομάδων προχώρησαν προς την εξέδρα που γινόταν το Φεστιβάλ και άρχισαν να ρίχνουν πλαστικές καρέκλες και μπουκάλια.
Μετά από αυτό το φεστιβάλ διαλύθηκε και ο κόσμος άρχισε να φεύγει τρομαγμένος, αφού τα επεισόδια που ξεσπούσαν κατά διαστήματα μεταφέρονταν και στα πεζοδρόμια όπου στέκονταν άτομα και παρακολουθούσαν. Τελικά άτομα που συμμετείχαν στην πορεία του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης κατάφεραν να μεταβούν στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ενώ αρκετά άτομα και από τις δύο ομάδες παρέμειναν στην παραλία και συνέχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους.
Γύρω στις 23:30 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας όπου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ατομα που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ζήτησαν την προστασία της Αστυνομίας προκειμένου να μεταβούν στα αυτοκίνητα τους που βρίσκονταν σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης και να φύγουν, πράγμα που έγινε.
Υπήρχαν επίσης και άτομα τα οποία ζητούσαν να κάνουν καταγγελίες για επιθέσεις εναντίον τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο στην περιοχή έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο ομάδες διαλύθηκαν ενώ ισχυρή Αστυνομική δύναμη συνέχισε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιπολεί την παραλιακή Λεωφόρο των Φοινικούδων και τους δρόμους γύρω από αυτήν, προκειμένου να αποτρέψουν την έξαρση τυχόν επεισοδίων.

Μ.Κατσουνωτός: Απορρίπτουμε τις κατηγορίες
Η Αστυνομία καταδικάζει απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τα έκτροπα από όπου και αν προέρχονται, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Μιχάλης Κατσουνωτός, διευκρινίζοντας ότι ρόλος της Αστυνομίας είναι να επεμβαίνει σε όσους παρεκτρέπονται και αυτό έπραξε την Παρασκευή το βράδυ, επεμβαίνοντας αποφασιστικά και δυναμικά αποτρέποντας τα χειρότερα. Οι αρνητικές συνέπειες, συνέχισε, «έχουν αντίκτυπο σε όλο το κοινωνικό σύνολο και πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες».
Διευκρίνισε ότι η «Αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε εξουσία, ούτε αρμοδιότητα να απαγορεύσει την οποιαδήποτε εκδήλωση, ούτε αδειοδοτείται από την Αστυνομία η πραγματοποίηση οποιασδήποτε ειρηνικής εκδήλωσης». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Αστυνομία παρεμβαίνει μόνο όταν κάποιοι παρεκτρέπονται ή εκδηλώνουν συμπεριφορές που δεν είναι στα πλαίσια της νομιμότητας.
Το δικαίωμα του να συνέρχεται κάποιος ειρηνικά να εκφράσει μια άποψη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αναφαίρετο δικαίωμα, είπε ο κ. Κατσουνωτός, ωστόσο το δικαίωμα αυτό, σημείωσε, «δεν του επιτρέπει και δεν τον νομιμοποιεί να παρεκτρέπεται να χρησιμοποιεί βία ή να ξεφεύγει των νόμιμων πλαισίων».  Ο κ. Κατσουνωτός απέρριψε τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Αστυνομία για δήθεν κακή εκτίμηση του κινδύνου, για μη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ούτως ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα. «Και θα πρέπει κάποιοι, εξ αυτών που μας επικρίνουν, να δουν το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες άλλων στους ώμους της Αστυνομίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!