Ξαναφτιάχνουν κτηματολόγιο στα νησιά!
Ορίζοντα την περίοδο 2018- 2020 για τη ολοκλήρωσή του εθνικού κτηματολογίου, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στο Mνημόνιο, βάζει η νέα διοίκηση της εταιρείας ...
με τη χώρα μας να σπάει τα ρεκόρ Γκίνες καθώς αν και έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από τη έναρξη του προγράμματος, σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 9% της επικράτειας και το 40% των δικαιωμάτων.
Την μετά πολλών εμποδίων πορεία του κτηματολογίου σκιαγράφησε την Τρίτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας κ. Απόστολος Αρβανίτης. Όπως είπε η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην διόρθωση σφαλμάτων που έχουν ανακύψει από τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες σε νησιά όπως η Χίος και η Λευκάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει επανάληψη της διαδικασίας της ανάρτησης χαρτών (3η ανάρτηση )προκειμένου να διασταυρωθούν στοιχεία που αφορούν ιδιοκτησίες από λανθασμένες καταχωρίσεις. «Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην μπλοκάρουν οι συναλλαγές».
Από τα πιο επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο έχει πλήρη άγνοια της ακίνητης περιουσίας του, η οποία θα μπορέσει να αναδειχτεί με την κύρωση των δασικών χαρτών και την χάραξη αιγιαλού. Έως σήμερα η μεθοδολογία για την χάραξη αιγιαλού βασίζεται σε διαδικασίες πεντηκονταετίας ενώ μόλις το 20% του αιγιαλού έχει προσδιοριστεί.
Λειτουργικά προβλήματα ανακύπτουν και με τα 95 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία καθώς κάποια από αυτά συντονίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης (υποθηκοφυλακεία) και κάποια άλλα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Αρβανίτης θέτοντας τους επόμενους στόχους, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πλήρη ψηφιοποίηση του κτηματολογίου που σήμερα είναι σε αναλογική μορφή και δημιουργεί έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του δημοσίου, αυξάνοντας παράλληλα και το κόστος σύνταξης του κτηματολογίου.
Η Κτηματολόγιο ΑΕ φιλοδοξεί να επισπεύσει τις διαδικασίες κύρωσης δασικών χαρτών σε εθνική κλίμακα δίνοντας προτεραιότητα σε 11 πυρόπληκτους νομούς (Αττική, Πελοπόννησος, Εύβοια, Μαγνησία, Πιερία κ.α) καθώς με βάση τον πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΚΑ και την αδυναμία των δασικών υπηρεσιών αναλαμβάνει την κύρωση των δασικών χαρτών σε όσες περιοχές έχουν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κώστας Καρτάλης τόνισε «ότι επείγει να εκδοθεί η εγκύκλιος από το ΥΠΕΚΑ για τον ορισμό του δάσους (με βάση το ν. 998/79) καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν στα δικαστήρια οι δασικοί χάρτες που προετοιμάζονται σήμερα χωρίς να έχει πλήρως αποσαφηνισθεί το νομικό καθεστώς». Ζήτησε επίσης να προχωρήσει κατά προτεραιότητα το πρόγραμμα για τη χάραξη του αιγιαλού και να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τους παλαιούς αιγιαλούς, ενώ υπογράμμισε ότι επείγει η οριοθέτηση και χαρτογράφηση των περιοχών NATURA 2000 που σήμερα δέχονται σημαντικές πιέσεις»
proto thema