tromaktiko: Διαδικασίες μονιμοποίησης για 20.000 Εθελοντές Μακράς Θητείας

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Διαδικασίες μονιμοποίησης για 20.000 Εθελοντές Μακράς Θητείας



Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα που αφορά τη μονιμοποίηση περίπου 20.000 Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και των τριών κλάδων έχουν ήδη αρχίσει και δέχονται τις σχετικές αιτήσεις, προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η σχετική διαδικασία. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί από το ΥΠΕΘΑ, υποχρέωση να υποβάλει σχετική αίτηση έχει το σύνολο των ΕΜΘ, ανεξάρτητα από το εάν επιθυμούν ή όχι τη μονιμοποίησή τους. Απλά στο πλαίσιο της αίτησης που τους δίνεται θα πρέπει να αναγράψουν ότι επιθυμούν ή δεν επιθυμούν να μονιμοποιηθούν στο στράτευμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί προς τις μονάδες των Ε.Δ., «αίτηση περί επιθυμίας ή όχι μονιμοποιήσης θα πρέπει να υποβληθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ΕΜΘ (Ανδρών- Γυναικών)», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι μη επιθυμούντες -σες μονιμοποίηση θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως Εθελοντές-ντριες Μακράς Θητείας, σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς».
Φόβοι
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι παρά το γεγονός πως η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας αξιολογήθηκε θετικά από την πλειονότητα των ΕΜΘ, υπήρξε εντούτοις μία σημαντική μερίδα που εξέφραζε φόβους για τις πραγματικές προθέσεις του ΥΠΕΘΑ. Επρόκειτο για φόβους οι οποίοι είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από κάποια υπονοούμενα που άφηναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ως προς τη «χρησιμότητα» των στρατιωτικών. Ο θεσμός των ΕΜΘ, επειδή είχε εθελοντικό χαρακτήρα, άφηνε κάποια «ανοικτά παράθυρα» στο κράτος να προχωρήσει ακόμη και σε απολύσεις εάν το έκρινε αναγκαίο. Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει, εξαιτίας κυρίως του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί τελευταία περί περιορισμού του δημόσιου τομέα και απολύσεων, να επικρατεί μία ανασφάλεια στις τάξεις των ΕΜΘ και μία δυσκολία να εμπιστευθούν τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, ακόμη και εάν εκ πρώτης όψεως μοιάζουν να κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.
Περί συνταξιοδότησης
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, δεν θα πρέπει να προεξοφλείται ότι όλοι οι ΕΜΘ θα κάνουν αίτηση μονιμοποίησης, αφού όπως εκτιμάται υπάρχει ένα ποσοστό 15% με 20% που θα προτιμήσει να παραμείνει στο ισχύον καθεστώς. Όπως προσθέτουν, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι όσοι μονιμοποιηθούν θα υπαχθούν στο καθεστώς που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότησή τους. Θα πρέπει δηλαδή για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα να έχουν κλείσει 35ετία στην ενεργό υπηρεσία. Αντίθετα, όσοι συνεχίσουν να υπάγονται στο ισχύον καθεστώς διατηρούν το δικαίωμά τους μέσα στα επόμενα έτη να πάρουν σύνταξη μόλις συμπληρώσουν 25ετία. Να επισημάνουμε πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα μία τέτοιου είδους διαδικασία, αφού και στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 οι τότε εθελοντές είχαν κληθεί να υποβάλουν σχετική δήλωση επιθυμίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!