tromaktiko: Έκρηξη σε ορυχείο της Νέας Ζηλανδίας με 36 αγνοούμενους

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Έκρηξη σε ορυχείο της Νέας Ζηλανδίας με 36 αγνοούμενους



Τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι ύστερα από έκρηξη σε ορυχείο της Νέας Ζηλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Πίτερ Γουίτολ. Δύο ανθρακωρύχοι επέζησαν της έκρηξης. "Δυο ανθρακωρύχοι κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια. Δεν έχουμε καμία επαφή με αυτούς που βρίσκονται στο βάθος του ορυχείου", δήλωσε ο Πίτερ Γουίτολ. Σύμφωνα με την αστυνομία, μέσα στο ορυχείο βρίσκονται 36 άτομα, ενώ η εταιρεία μιλάει για 27 εργάτες. "Υπάρχουν 36 ετικέτες στον πίνακα ημέρας του ορυχείου. Ανήκουν στους ανθρακωρύχους από τους οποίους δεν έχουμε ακόμα σημεία ζωής", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπάρμπαρα Νταν.

Η έκρηξη συνέβη στις 16:00 τοπική ώρα (03:00 GMT), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Μια ειδικευμένη ομάδα για επιχειρήσεις διάσωσης κάτω από την επιφάνεια της γης έσπευσε στην περιοχή, αλλά δεν μπορούσε να κατέλθει στο ορυχείο αφού με την έκρηξη διακόπηκε η παροχή ρεύματος με το οποίο λειτουργεί ο εξαερισμός του ορυχείου, σύμφωνα με την αστυνομία. Η κάθοδος των διασωστών με χρήση λαμπών γκαζιού ίσως προκαλούσε νέα έκρηξη.
Στην περιοχή μετέβησαν οι οικογένειες των αγνοούμενων.
Πρόκειται για ένα καινούριο ορυχείο, σε απομονωμένη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις φέτος και καταλαμβάνει μια έκταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων. Παράγει κοκ (οπτάνθρακα) για τη βιομηχανία μετάλλου και το τελευταίο διάστημα αύξησε την παραγωγή του, έπειτα από μια σειρά τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε. Το προϊόν αυτό είναι κάρβουνο υψηλής ποιότητας, αλλά παράγει αέρια, κάτι το οποίο ενδεχομένως σχετίζεται με την έκρηξη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της περιοχής στο ανθρακωρυχείο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και οι εργαζόμενοι είναι υψηλής ειδίκευσης.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στο ορυχείο, στην ορεινή περιοχή Γκρέι Ντίστρικτ της δυτικής Νέας Ζηλανδίας, όπου τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=225340
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!