tromaktiko: Η αποστολή Artemis της NASA θα ρίξει φως στο σεληνιακό και γήινο διαστημικό περιβάλλον

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η αποστολή Artemis της NASA θα ρίξει φως στο σεληνιακό και γήινο διαστημικό περιβάλλον



Μια νέα αποστολή της NASA με τίτλο Artemis – το όνομα της αρχαιοελληνικής σεληνιακής θεάς της Άρτεμης – με δύο διαστημόπλοια, ήδη άρχισαν να συλλέγουν επιστημονικά στοιχεία για τις αλληλεπιδράσεις του μαγνητικού περιβάλλοντος της Γης και της Σελήνης με τον ηλιακό άνεμο.


Επικεφαλής επιστήμονας της είναι ο Βασίλης Αγγελόπουλος, καθηγητής διαστημικής φυσικής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA).
Η αποστολή "Artemis" (Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynamics of the Moon Interaction with the Sun),ή "Επιτάχυνση, Επανασύνδεση, Ανατάραξη και Ηλεκτροδυναμική της Αλληλεπίδρασης της Σελήνης με τον Ήλιο") περιλαμβάνει δύο σεληνιακούς δορυφόρους, ο πρώτος εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο γήινο δορυφόρο από τις 25 Αυγούστου και ο δεύτερος από τις 22 Οκτωβρίου.

Επί περίπου έξι μήνες οι δύο διαστημοσυσκευές θα εκτελούν περίπλοκες "χορογραφίες" στην περιοχή της Σελήνης, σε μια ιδιότυπη τροχιά όχι ακριβώς γύρω από αυτήν, αλλά ισορροπώντας ανάμεσα στη βαρύτητα της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2011, τα δύο σκάφη θα τεθούν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από το φεγγάρι, όπου και θα παραμείνουν για χρόνια, μεταδίδοντας επιστημονικά στοιχεία, μέρα παρά μέρα.

Στόχος είναι να ρίξουν περισσότερο φως αφενός στο πώς η μαγνητόσφαιρα της Γης επηρεάζεται από τον ισχυρό ηλιακό άνεμο και, αφετέρου, πώς ο ηλιακός άνεμος επηρεάζει το φεγγάρι που δεν προστατεύεται από ανάλογο μαγνητικό πεδίο με αυτό που διαθέτει ο πλανήτης μας.
 
http://www.ellinikiafipnisis.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!