tromaktiko: Το Ταμείο Σταθερότητας επαρκεί για την Ευρωζώνη (Γιούνκερ)

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το Ταμείο Σταθερότητας επαρκεί για την Ευρωζώνη (Γιούνκερ)



Σε σημερινές του δηλώσεις, στη βελγική οικονομική εφημερίδα L'Echo, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι “το ταμείο σταθερότητας που έχει συσταθεί για την ευρωζώνη, θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις της ευρωζώνης”.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε για ακόμη μια φορά ότι εξετάζεται ο διπλασιασμός του ύψους των κεφαλαίων του ταμείου (880δις ευρώ), ενώ προσπάθησε και πάλι να καθησυχάσει τις αγορές με τις δηλώσεις του, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αναφέροντας μάλιστα ότι οι δύο χώρες έχουν γνώση των προβλημάτων τους και έχουν δείξει ότι είναι διατεθειμένες να επιλύσουν τα προβλήματα τους, με τις ανάλογες γενναίες αποφάσεις, δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός μεταξύ της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, με την δεύτερη πέραν των γενναίων αποφάσεων που πείρε χθες Παρασκευή, με τον προϋπολογισμό λιτότητας, να διαθέτει και ένα πολύ πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα, σε αντίθεση με τα προβλήματα των τραπεζών στην Ιρλανδία.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Γιούνκερ ανέφερε, ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Αναφορικά με το θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο πρόεδρος του eurogroup τάχθηκε υπέρ αυτού, με σκοπό τη μελλοντική αντιμετώπιση και επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, ενώ όπως ανέφερε, ο μηχανισμός αυτός θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από το 2013. Την ίδια όμως ώρα κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από τη Γερμανική πρόταση για ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα, δηλώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο ότι “ γνωρίζουμε πως το ΔΝΤ, με τη γνωστή του εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων, δεν θεώρησε ποτέ πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα είναι αποτελεσματικό όπλο στην επίλυση των κρίσεων”

Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!