Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της πρώτης σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας από το 2008, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι «η ασφάλειά μας [δηλ. της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ] είναι αδιάσπαστη». «Ήλθε ο καιρός να διευρύνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας μας», τόνισε ο Ράσμουσεν εκτιμώντας ότι οι 29 χώρες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μπορούν να κάνουν πολλά για τη διεθνή ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι «θα ενεργήσουν από κοινού».
Ρώσοι διπλωμάτες ανέφεραν από τη πλευρά τους ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επιθυμεί το ΝΑΤΟ να συνδράμει τη χώρα του στη δημιουργία ενός και μόνο αντί-βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, αντί απλά να ανταλλάσσονται πληροφορίες για τα δύο συστήματα όπως έχει προτείνει το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιθυμεί αντί της δημιουργίας μιας «ισότιμης συνεργασίας που δεν θα συνδέει μόνο συστήματα, ένα σύστημα από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τα Ουράλια».
Πριν από την έναρξη της συνόδου, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ μιλούσαν για την ανταλλαγή στοιχείων στην περιοχή ασφαλείας από το «Βανκούβερ (του Καναδά) μέχρι το Βλαδιβοστόκ», μία μάλλον μη ρεαλιστική πρόταση.
Η αντιπυραυλική ασπίδα, παρά το ότι αυτό δεν προσδιορίζεται ανοιχτά στα επίσημα έγγραφα, προορίζεται για την προστασία της Ευρώπης από απειλές προερχόμενες από το Ιράν ή ακόμα και τη Βόρειο Κορέα. Σχετικά με αυτές τις πυραυλικές απειλές ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «είναι μία απειλή από την οποία μπορούμε καλύτερα να προστατευτούμε μαζί, από σήμερα».
Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία και την Πολωνία και ενδεχομένως ενός ραντάρ στη Τουρκία. Το σύστημα θα διασυνδεθεί με τα συστήματα αεράμυνας των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία όλων των μελών της Συμμαχίας από βαλλιστικές επιθέσεις μεσαίου βεληνεκούς.
Παραταύτα, για την υλοποίηση της ασπίδας και την πλήρη επιχειρησιακή της λειτουργία αναπάντητα παραμένουν τα ζητήματα του κόστους και του αν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της.
Ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εξοπλισμού που προορίζεται για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μέσω του ρωσικού εδάφους και των Δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.
Κατά τη συνάντηση προγραμματίζεται ακόμη να εγκριθεί η έκθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ για τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζει η ασφάλειά τους, όπως την τρομοκρατία, την πειρατεία στον Ινδικό Ωκεανό (για παράδειγμα στα ανοιχτά της Σομαλίας όπου υπήρχε και ρωσική συμμετοχή στη κοινή ναυτική δύναμη) και τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων.
in.gr