tromaktiko: Νέος ξυλοδαρμός δημοσιογράφου στη Μόσχα σε διάστημα δύο ημερών

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νέος ξυλοδαρμός δημοσιογράφου στη Μόσχα σε διάστημα δύο ημερών



Διαδηλωτής έξω από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης με πλακάτ που ζητά τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης εναντίον του Ολέγκ Κασίν
Ένας ακόμη Ρώσος δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε τη νύχτα της Κυριακής στο Ζουκόφσκι, προάστιο της Μόσχας, στο...
 δεύτερο περιστατικό κακοποίησης δημοσιογράφου στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας μέσα σε διάστημα δύο ημερών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας ένας συνάδελφός του. «Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις η ΕΕ.

«Ο Ανατόλι Ανταμτσούκ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Joukovskie Vesti δέχθηκε επίθεση από δύο άγνωστους. Φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» δήλωσε ο Σεργκέι Γκραματίν, διευκρινίζοντας ότι διεξάγεται έρευνα και ότι το πιθανότερο είναι ότι η επίθεση συνδέεται με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Ο Ανατόλι Ανταμτσούκ έχει δημοσιεύσει άρθρα επικριτικά για τα σχέδια των τοπικών αρχών να αποψιλώσουν τμήμα του δάσους του Ζουκόφκσι για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου για το αεροδρόμιο που φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα αεροναυτικό σαλόνι. Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Το βράδυ της Παρασκευής, ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Όλεγκ Κασίν, ο οποίος εργάζεται για την Kommersant, δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα που τον χτύπησαν χωρίς να τον κλέψουν, μπροστά από την κατοικία του στη Μόσχα.

Έχει τεθεί σε τεχνητό κώμα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

Πιθανότερο κίνητρο θεωρείται ρεπορτάζ που ετοίμαζε αυτόν τον καιρό το θύμα. Ο εκδότης της Kommersant, της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν ο Ό.Κασίν, περιορίστηκε στο να αναφέρει πως ο Κασίν ερευνούσε τη δράση «ανεπίσημων οργανώσεων», σιβυλλική δήλωση που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε μεταξύ νεοναζιστικών οργανώσεων και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Έπειτα από την επίθεση κατά του δημοσιογράφου της Kommersant, Ρώσοι δημοσιογράφοι κάλεσαν τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να προστατεύσει τα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Εξακόσιοι Ρώσοι δημοσιογράφοι υπέγραψαν διακήρυξη, το κείμενο της οποίας δημοσιεύει τη Δευτέρα η Kommersant.

«Αποδεικνύεται ότι ένας δημοσιογράφος στη Ρωσία αποτελεί στόχο εύκολο, θεαματικό και καθόλου επικίνδυνο... Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ασκήσει φυσιολογικά τα καθήκοντά του χωρίς να φοβάται για τη ζωή του, είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να μιλά και να ακούγεται... Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητο να γίνει έρευνα στην υπόθεση του Ολεγκ Κασίν μέχρι να διαλευκανθεί» αναφέρεται στο κείμενο.

«Είναι καιρός οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία να προστατεύονται. Οι αρχές είναι άμεσα υπεύθυνες για την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης στη χώρα» προσθέτουν οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το κείμενο.

Ο Όλεγκ Κασίν κάλυπτε για την Kommersant τις δραστηριότητες της ρωσικής προεδρίας, αλλά και τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

Δεκάδες συνάδελφοί του διαδήλωσαν την Κυριακή μπροστά από την έδρα της αστυνομίας της Μόσχας, απαιτώντας την πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

«Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν»

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι οι ένοχοι για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου της Kommersant θα τιμωρηθούν, «ανεξάρτητα από τη θέση τους στην κοινωνία ή το επάγγελμά τους».

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Ντ.Μεντβέντεφ είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους της εφημερίδας Rossiiskaia Gazeta: «Όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν ανεξάρτητα από τη θέση τους στην κοινωνία ή το επάγγελμά τους, αν έχουν».

Καταδικάζει η ΕΕ

«Απαράδεκτους» χαρακτήρισε η ΕΕ τους ξυλοδαρμούς δύο Ρώσων δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αποπειρών με στόχο να φιμωθεί ο Τύπος στη χώρα.

«Πρόκειται για σαφώς απαράδεκτες πράξεις, ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας γι' αυτές τις βάναυσες πράξεις που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελούν προμελετημένες επιθέσεις» δήλωσε από την πλευρά της η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δεχθεί επιθέσεις, έχοντας τραυματισθεί ή σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας δεν ολοκληρώνονται παρά σπανίως.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν έχουν βρεθεί οι δράστες τουλάχιστον 18 δολοφονιών δημοσιογράφων στη Ρωσία, σύμφωνα με την Committee to Protect Journalists (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων) στη Νέα Υόρκη.

Η γνωστότερη περίπτωση είναι η δολοφονία της δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Άννα Πολιτκόφσκαγια, στη Μόσχα το 2006. Τέσσερα χρόνια μετά, ο εντολέας της δολοφονίας της δεν έχει εντοπισθεί από την αστυνομία

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!