tromaktiko: Θα Είναι Ποτέ Η Ηχογραφημένη Μουσική Σαν Την Ζωντανή?

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Θα Είναι Ποτέ Η Ηχογραφημένη Μουσική Σαν Την Ζωντανή?



Έχω ακούσει τους καλύτερους ενισχυτές και ηχεία του κόσμου, και ενώ ο ήχος είναι καταπληκτικός μερικές φορές, ποτέ δεν ακούγεται όπως ο ζωντανός ήχος.
Οι λόγοι της αποτυχίας είναι πολλοί , αλλά πρώτος στην λίστα είναι οι εγγραφές, υπάρχει πάντα πολύ επεξεργασία σήματος και ο χειρισμός που επιβάλλεται στον ήχο των οργάνων και των φωνών , ώστε ακόμη και αν είχατε το τελειότερο στερεοφωνικό , οι ηχογραφήσεις δεν θα ακούγονταν ρεαλιστικές. Αναλογικό ή ψηφιακό? Συγγνώμη κανένα από τα δύο δεν έχει πλεονέκτημα εδώ. Και η πιο προηγμένη τεχνολογία ηχογράφησης χάνει πολλές πληροφορίες για να μπορούσε να επιτύχει ολοκληρωμένη πιστότητα.
Κάλυψα το θέμα σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Sterophile , και δεν θα επαναλάβω τα ίδια εδώ. Όταν ακούω ένα μουσικό στον δρόμο να παίζει ένα βιολί, ή ντραμς ή ακουστική κιθάρα, ή να τραγουδάει, ο ήχος ποτέ δεν αποτυγχάνει να με καταπλήσσει. Ο ενισχυμένος ζωντανός ήχος και η απλή ακουστική μουσική δεν κάνει λάθη, και ένα ζευγάρι ηχεία ή ακόμη και με περισσότερα δεν μπορούν να αναπαραγάγουν τον ήχο ενός μόνο οργάνου. Η αναπαραγωγή του πραγματικού ήχου ή ενός ολόκληρου ροκ συγκροτήματος ή μιας συμφωνικής ορχήστρας δεν είναι ποτέ δυνατή στο σπίτι.
Πρώτα από όλα το δωμάτιο είναι πολύ μικρό για να αποδώσει τον ήχο μιας ορχήστρας ή μιας ορχήστρας. Η ακουστική του χώρου δεν βοηθά για τέτοιου είδους ήχους, και το πλατύ δυναμικό εύρος χαμηλού σε δυνατό ξεπερνάει κάθε οικιακή ακουστική εμπειρία. Η επιστήμη της διόρθωσης του δωματίου με επεξεργασία σήματος ακόμη δεν έχει προχωρήσει στο σημείο όπου η ακουστική υπογραφή του δωματίου να μην επηρεάζει το αποτέλεσμα. Πάντα ακούς το δωμάτιο.
Στερεοφωνική η τρισδιάστατη εικόνα ποτέ δεν συνοδεύεται από πειστικό ήχο. Αμφιβάλω αν θα φτάσουμε ποτέ κοντύτερα στον ήχο της πραγματικότητας σύντομα. Αλλά θα συνεχίζουμε να πλησιάζουμε λίγο λίγο , και αυτό είναι συναρπαστικό για μένα. Έχετε ακούσει ένα ηχητικό σύνολο υψηλής πιστότητας που σας έκανε να νομίζετε ότι ακούτε ζωντανή μουσική? Πείτε μας στα σχόλια.

http://www.dailytech.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!