tromaktiko: Οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι κάνουν λιγότερα παιδιά

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι κάνουν λιγότερα παιδιά



Ο μήνας που γεννιέται μια γυναίκα φαίνεται πως επηρεάζει, με κάποιο τρόπο, την κατοπινή γονιμότητά της, αφού μια νέα...



 αυστριακή επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι, τείνουν να αποκτούν λιγότερα παιδιά στη ζωή τους σε σχέση με τις γυναίκες που γεννιούνται άλλες εποχές του χρόνου.

Η έρευνα, υπό την Σούζαν Χούμπερ του πανεπιστημίου της Βιέννης, χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία που φτάνουν μέχρι το 1967 στο παρελθόν και διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο μήνα, είχαν κατά μέσο όσο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με όσες είχαν γεννηθεί Δεκέμβριο μήνα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν ανάλογα δεδομένα στο άλλο ημισφαίριο, στη Νέα Ζηλανδία, και ανακάλυψαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί τον Ιούλιο, στην περίοδο των βροχών, είναι πιο γόνιμες σε σχέση με όσες έχουν γεννηθεί στην ξηρή περίοδο του Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί εμφανίζεται μια τέτοια εποχικότητα στη γονιμότητα των γυναικών, αλλά εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στη διατροφή της μητέρας ανάλογα με την εποχή, καθώς και στις μεταβολές του καιρού, που με τη σειρά τους αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα μολύνσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας κ.α.) επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού, κυρίως κατά τον κρίσιμο τρίτο μήνα της ανάπτυξής του στην μήτρα, και μπορεί να επιδρούν στην κατοπινή γονιμότητά του.

Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται πως όσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, γίνονται αργότερα πατέρες λιγότερων παιδιών, ενώ όσοι έχουν γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, τείνουν να έχουν τα περισσότερα παιδιά. Πάλι οι συνθήκες ανάπτυξης του μωρού στην μήτρα, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή, φαίνεται να παίζουν ρόλο-κλειδί.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!