tromaktiko: Τρεις φοιτητές εξηγούν γιατί κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δ.σ. στο Δήμο Χίου

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τρεις φοιτητές εξηγούν γιατί κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δ.σ. στο Δήμο Χίου



Συζητήσαμε με έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς από τον κάθε συνδυασμό που στις προσεχείς εκλογές διεκδικεί το Δήμο Χίου.
Πρόκειται για φοιτητές, εκτός από την νεαρή της συζήτησης που πρόσφατα αποφοίτησε από ιδιωτικό ΙΕΚ. Σε αυτές τις εκλογές διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της Χίου, χωρίς πάντως κάποιος από αυτούς να «καίγεται» ιδιαίτερα για τους σταυρούς που θα λάβει.
Ο Θωμάς Κοσμίδης υποψήφιος με τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ο Γιώργος Μπυράκης με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και η νεαρότερη υποψήφιος η Ανδρονίκη Κουφοπαντελή με το συνδυασμό «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ ΜΑΣ», μιλούν γιατί επέλεξαν να είναι υποψήφιοι:


Θωμάς Κοσμίδης: η πολιτική να γίνει πιο ηθική
Γεννημένος στη Χίο το 1991, ο Θωμάς είναι από τα Αρμόλια και είναι φοιτητής στο 2ο έτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην ερώτησή μας πως πήρε την απόφαση να συμμετέχει σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, σημειώνει:
«Θεωρώ τη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες είναι απαραίτητη γιατί πραγματικά μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, να φέρει κάτι καλύτερο στον τόπο».
«Πιστεύω στο Γιάννη Χαλλιορή, είναι μια καταπληκτική και χαρισματική προσωπικότητα που μπορείς να την εμπιστευτείς και έχει την ικανότητα του διοικείν. Σημαντικό για τις μέρες μας, με τη δημιουργία και ενός ενιαίου Δήμου», ξεκαθαρίζει ο Θ. Κοσμίδης για την επιλογή να βρεθεί στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη νεολαία, και αυτό είναι ένα στοίχημα για τον Καλλικράτη. Να ξεφύγουμε από το σκεπτικό ότι ανάπτυξη σημαίνει υποδομές, χωρίς να το εγκαταλείψουμε, και να σταθούμε κυρίως στη νεολαία και γενικότερα στους νέους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή τελειώνουμε τις δουλειές μας και λέμε και τώρα που θα δουλέψουμε».
Επισημαίνει ότι στη Χίο δεν έχουν αναπτυχθεί τομείς όπως η καινοτομία, η πληροφορική και γενικότερα θέματα που αφορούν τη γνώση, που θα μπορούσαν να πρόσφεραν νέες θέσεις εργασίας.
Πολιτικοποιημένος ο Θωμάς, είναι στην ΟΝΝΕΔ, μας απαντά πως αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι συμφοιτητές του, τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές.
«Η συμμετοχή είναι επιβεβλημένη ούτως ώστε να αλλάξει κάτι. Είναι ένα στοίχημα του Καλλικράτη η συμμετοχή των νέων ανθρώπων» τονίζει λέγοντας ότι με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών μπορούν να γνωρίζουν θέματα και μάλιστα σε καλό επίπεδο.
Στο κατά πόσο βοηθούν στις πρακτικές δουλειές ενός συνδυασμού, ο Θωμάς επισημαίνει ότι καταρχήν έχουν περιοριστεί οι αφισοκολλήσεις. «Ρυπαίνουν και ξοδεύουμε χαρτί άσκοπα», σημειώνει. Αντίθετα αρκετοί είναι αυτοί που βοηθούν στην προώθηση των θέσεων του συνδυασμού μέσω internet. Πάντως ο ίδιος δεν περίμενε τώρα να ανοίξει το δικό του δικτυακό χώρο έκφρασης!
Και σε αυτές τις εκλογές αρκετοί θα είναι οι φοιτητές που θα πάνε να ψηφίσουν στον τόπο τους. «Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επακριβώς τους λόγους που οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Χίο θα φύγουν για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν. Γιατί όταν σου παρέχει μια κομματική παράταξη το εισιτήριο μεταφοράς, που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος, πολλοί φοιτητές το εκμεταλλεύονται για να πάνε στο σπίτι τους», σχολιάζει.
Για το ποιες θα ήταν οι θέσεις του για τους νέους ανθρώπους, ο Θωμάς ξεφεύγει από τις προτάσεις για έργα. «Αυτό που μας καίει είναι η πολιτική όπως εφαρμόζεται να λάβει μια πιο ηθική πλευρά», σημειώνει ο Θωμάς υπερασπιζόμενος και την πολυφωνία της παράταξης με την οποία κατεβαίνει ως υποψήφιος στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.



Ανδρονίκη Κουφοπαντελή: να βοηθήσω για το μέλλον του τόπου μου

«Στους δικούς μου κύκλους έχω συναντήσει τα δύο άκρα. Από τη μια παιδιά τελείως απογοητευμένα από την πολιτική που δεν τους ενδιαφέρει όχι απλά να ψηφίσουν αλλά θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν εκλογές. Και στο άλλο άκρο οι πολύ φανατισμένοι με την πολιτική κάτι που συνήθως συναντάμε στις σχολές», σημειώνει η μικρότερη ίσως υποψήφια τουλάχιστον στη Χίο -με το συνδυασμό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ ΜΑΣ- για το αν οι παρέες της ενδιαφέρονται για τις εκλογές. Στα 19 με 20 η Ανδρονίκη είναι απόφοιτη ιδιωτικού ΙΕΚ με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων
Στο άκουσμα πάντως της είδησης ότι η ίδια θα είναι υποψήφια διαπίστωσε «πως παιδιά που δεν θα ψήφιζαν τώρα θα το κάνουν»!
Αθλήτρια, κοντά στον αθλητισμό από τα 4 της χρόνια, σημειώνει ότι οι περισσότερες συναναστροφές της είναι με αθλητές. «Μου λένε, επιτέλους να έχουμε τις υποδομές ώστε να ασχοληθούμε με αυτά που μας αρέσουν», τονίζει και δηλώνει πρόθυμη να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι εφόσον της δοθεί η ευκαιρία από το συνδυασμό της.
Μοίρασμα φυλλαδίων
Στο ερώτημά μας πόσο βοηθούν πρακτικά τα νέα παιδιά στις δουλειές ενός συνδυασμού, η Ανδρονίκη σημειώνει ότι έχει πολλούς φίλους που βοηθούν, με το μοίρασμα φυλλαδίων. Μερικές φορές βέβαια για ένα χαρτζιλίκι, αλλά κυρίως από ευχαρίστηση, ειδικά αν έχουν κάποιο δικό τους άνθρωπο. «Εμένα δηλαδή μου είπανε, δώσε μας να πάμε να μοιράσουμε», λέει.
Πολλοί εξάλλου γνωστοί της φοιτητές, είτε θα πάνε να ψηφίσουν στον τόπο τους, είτε θα έρθουν στη Χίο για το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Όταν τα εισιτήρια για να πας στην πατρίδα σου τα βάζει το κόμμα, πηγαίνεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να δεις φίλους, γονείς, συγγενείς. Τώρα αν θα ψηφίσουν κιόλας…», δεν μας κρύβει πάντως την αμφιβολία της.
Η συζήτηση περνά στο τι έχουν να δώσουν τα νέα παιδιά στους συνδυασμούς τους. Σημειώνει ότι η ύπαρξη νέων υποψηφίων, κάνει τους νέους να ψηφίσουν πιο εύκολα. Σχολιάζει ότι οι μεγαλύτεροι δεν έχουν να πουν και πολλά νέα πράγματα και τονίζει ότι αυτό το μήνυμα των νέων ανθρώπων θέλει να το περάσει στο συνδυασμό της.
«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη αν θα ακουστεί όχι μόνο η δική μου φωνή αλλά και γενικότερα της νεολαίας,. Αλλά πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό. Για να ακουστούν και κάποια νέα παιδιά. Άλλωστε κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν,. Δεν είναι καλύτερα από μικρή ηλικία να τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν πράγματα για να μπορούν να ενεργούν καλύτερα;», σχολιάζει.
«Για μένα που μπαίνω στα 20 και ο άλλος που μπαίνει στα 40 τι περισσότερο έχει. Αυτός έχει και τα προβλήματα τα δικά του, της οικογένειας του. Μπορεί να θέλει να βολευτεί. Εγώ δεν έχων αυτή την ανάγκη, δεν θέλω να φροντίσουν οι πολιτικοί για το μέλλον μου. Θέλω αν μπορώ να βοηθήσω εγώ για το μέλλον του τόπου μου. Μόνο αυτό θέλω, αλλιώς δεν με ενδιαφέρει η πολιτική», ξεκαθαρίζει με τη φρεσκάδα των 20 χρόνων της.


Γιώργος Μπυράκης: η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι διεκδικητική
Στο 4ο έτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, ο Γιάννης Μπυράκης θεωρεί ότι από την ώρα που ζει και δραστηριοποιείται σε αυτό τον τόπο έχει λόγο να αναμιχθεί και στα κοινά. Υποψήφιος με τη ΛΑΣ, ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής θέτει τα γενικότερα προβλήματα και όχι αυτά καθαυτά του Δήμου.
«Με την κατάσταση που ισχύει στο χώρο της παιδείας, με τα νέα μέτρα που προωθούνται ο νέος απογοητεύεται. Αυτή τη στιγμή πλήττεται και ο ίδιος. Ενώ η οικογένειά του δυσκολεύεται να τον σπουδάσει», σημειώνει.
Προτρέπει έτσι τη συμμετοχή στις εκλογές. «Να μην καθίσει ο φοιτητής στον καναπέ του και να βλέπει αμέτοχος τα μέτρα που περνάνε. Επηρεάζεται και αυτός άμεσα από την κατάσταση, συν το γεγονός ότι την παιδεία δεν πρέπει να την βλέπουμε ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση που δεχόμαστε», συνεχίζει.
Στο ερώτημά μας αν στους φοιτητές πέφτουν κάποιες περισσότερο πρακτικές δουλειές του συνδυασμού, π.χ. αφισοκόλληση, σημειώνει ότι αυτό είναι θέμα προγραμματισμού, Ο ίδιος ως μέλος της ΚΝΕ που τώρα στηρίζει τη Λαϊκή Συσπείρωση στόχο έχει να μπει μπροστά και να οργανώσει την πάλη των φοιτητών και μέσα στο Πανεπιστήμιο,.
«Να δώσουμε μια ώθηση και στον φοιτητή, να του εξηγήσουμε ότι φυσικά και μας επηρεάζουν τα μέτρα και ότι όλοι μαζί ενωμένοι και συσπειρωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά», σημειώνει ο Γιώργος. Στο ερώτημά μας πως εκφράζεται αυτό στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζει ότι τα προβλήματα και στους Δήμους δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη κατάσταση.
Ρωτάμε έτσι ποια θα ήταν τα θέματα που ως δημοτικός σύμβουλος θα έθετε σε ένα δημοτικό συμβούλιο.
«Καταρχάς πιστεύω ότι ρόλος των εκλεγμένων αρχών είναι να πιέσουν και στην κατεύθυνση να μην περάσει μια τέτοια πολιτική και να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Και φυσικά να παλέψουν για ζητήματα που τοπικά αφορούν και τους φοιτητές. Για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δωματίων στις φοιτητικές εστίες. Μπορεί να πιέσει για παράδειγμα ο Δήμος για αύξηση των κονδυλιών για τη σίτιση των φοιτητών, για τη στέγη, και γενικά να υπάρχει μια δημόσια δωρεάν παιδεία που σήμερα δεν υπάρχει», προσθέτει ο Γιώργος.
Αυτό που σίγουρα ζητά από τους φίλους του που δεν ψηφίζουν στη Χίο είναι «να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο τους, το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής συσπείρωσης ώστε καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη, ούτε να πέσει άκυρο.
Είδαμε και το παράδειγμα της αποχής στις ευρωεκλογές, νομίζετε με τα μέτρα που ελήφθησαν ότι «έλαβαν το μήνυμα;», μας λέει χαμογελώντας.
«Θα ήθελα η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι διεκδικητική, και να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού ώστε να ζει αξιοπρεπώς», τονίζει, δηλώνοντας ότι στην παράταξη της Λαϊκής συσπείρωσης μέλημα δεν είναι οι προσωπικοί ψήφοι αλλά το δυνάμωμα του συνδυασμού.

 http://newschios2.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!