tromaktiko: Ο Καβαλιέρε σε αποµόνωση

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ο Καβαλιέρε σε αποµόνωση



Σε εξαιρετικά δεινή θέση φαίνεται να βρίσκεται πλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπό τον φόβο των αντιδράσεων, ο ιταλός πρωθυπουργός προτίµησε να ακυρώσει προγραµµατισµένη δηµόσια εµφάνιση, ενώ ο πρώην σύµµαχός του Τζιανφράνκο Φίνι ζήτησε την παραίτησή του.
Το κλίµα για την κυβέρνηση του Καβαλιέρε έρχεται να βαρύνει ακόµη περισσότερο από την κατάρρευση κτιρίου στην Ποµπηία.
Η βροχή των αποκαλύψεων για τα ροζ πάρτι του Μπερλουσκόνι στις βίλες του Μιλάνου και της Σαρδηνίας µε πρωταγωνίστριες συνοδούς πολυτελείας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σοκ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το χάσµα ανάµεσα στον ιταλό πρωθυπουργό και την κοµµατική του βάση αποτυπώνεται στην απόφασή του να ακυρώσει την προγραµµατισµένη αυτή την εβδοµάδα εµφάνισή του σε ετήσιο συνέδριο για τις οικογενειακές αξίες, στο οποίο συµµετέχουν οργανώσεις για την οικογένεια, πολιτικοί και επιφανή µέλη της Καθολικής Εκκλησίας, µεταξύ των οποίων και ο καρδινάλιος του Μιλάνου Ντιονίτζι Ταταµάντσι. «Η παρουσία του θα µας προκαλούσε τουλάχιστον αµηχανία», είχε δηλώσει προ ηµερών επικεφαλής οργάνωσης για την οικογένεια. Το περιοδικό «Famiglia Cristiana», ένα από τα ισχυρά καθολικά έντυπα, είχε χαρακτηρίσει τον Μπερλουσκόνι άρρωστο άνθρωπο που φαίνεται να υποφέρει από µια ανεξέλεγκτη ασθένεια. Στο κύριο άρθρο του καθολικού περιοδικού αναφερόταν ακόµη ότι ο Μπερλουσκόνι αποτελεί κακό παράδειγµα για τους πολίτες.

Η αποµόνωση του Καβαλιέρε ενισχύεται από τη στάση του πρώην συµµάχου του Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος χθες ζήτησε από τον ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί προκειµένου να αρχίσουν διαπραγµατεύσεις για τον σχηµατισµό νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης επί τη βάση νέου προγράµµατος. Συνιδρυτής του Λαού της Ελευθερίας µε τον Μπερλουσκόνι και πρόεδρος της Βουλής, ο Φίνι αποπέµφθηκε από το κόµµα έπειτα από µία σειρά επικριτικών δηλώσεων εις βάρος του πρωθυπουργού. Εχοντας υπό τον έλεγχό του µια οµάδα βουλευτών της κεντροδεξιάς, ο Φίνι έστειλε χθες τελεσίγραφο στον Μπερλουσκόνι ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτηµά του θα αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση. Παράλληλα φρόντισε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Μπερλουσκόνι εις βάρος των γυναικών και των οµοφυλοφίλων, χαρακτηρίζοντας τον Λαό της Ελευθερίας το «πιο καθυστερηµένο κόµµα της Ευρώπης σε θέµατα προστασίας των ατοµικών δικαιωµάτων».

Δεν παραιτείται
Ο Καβαλιέρε πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αφήσει την καρέκλα του πρωθυπουργού, όπως δήλωσαν πηγές από το περιβάλλον του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa. «Τελεσίγραφα δεν γίνονται αποδεκτά. Εάν ο Φίνι θέλει να προκαλέσει κρίση ας καταψηφίσει την κυβέρνηση στη Βουλή», ήταν η απάντηση στον ηγέτη του νεοϊδρυθέντος κόµµατος Μέλλον και Ελευθερία.
http://www.tanea.gr/rendered.htm
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!