Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηνωμένα Έθνη και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει όριο στη χρονική διάρκεια της υποστήριξής τους στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλείται.
«Αν δεν έχουμε συμφωνία τώρα, τότε θα πούμε καληνύχτα», σχολιάζει ο διπλωμάτης που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ο οποίος εξηγεί ότι υπάρχει πιθανότητα τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην υποστήριξη των συνομιλιών.
«Δε θα κάτσουμε εδώ για πάντα να κάνουμε ανόητες και ανούσιες συνομιλίες», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Άλλος κορυφαίος διπλωματης από την ΕΕ που επικαλούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, προειδοποιεί ότι οι συνομιλίες απειλούνται με πλήρη κατάρρευση, κάνοντας λόγο για τελευταία ευκαιρία.
«Πλησιάζουμε το σημείο όπου είναι ώρα να αντιμετωπίζουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αποτυχίας», αναφέρει ενδεικτικά.
Οι ΦΤ αποδίδουν τη βραδεία πρόοδο των συνομιλιών στην «απαίτηση των Ελληνοκυπρίων για πρόσθετες εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ τους πριν συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα ιστορικά δικαιώματά τους επί των περιουσιών στα κατεχόμενα». Σημειώνεται επίσης η καθυστέρηση από τη στιγμή που την τουρκοκυπριακή πλευρά άρχισε να εκπροσωπεί ο κ. Έρογλου.
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι διπλωμάτες εκτιμούν πως αδυναμία επίτευξης λύσης φέτος θα οδηγούσε στον πραγματικό κίνδυνο επίσημης διχοτόμησης του νησιού και εντατικοποίησης των προσπαθειών της Τουρκίας για διεθνή αναγνώρισης της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Μάλιστα οι πιθανότητες αναγνώρισης του ψευδοκράτους σημειώνεται ότι έχουν αυξηθεί μετά την επικύρωση της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από το Διεθνές Δικαστήριο.
Τονίζεται ότι η διχοτόμηση θα έπληττε την Κύπρο οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά, ενώ παράλληλα θα απειλούσε την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας.
http://www.skai.gr/