tromaktiko: Γυμναστική. εν ψυχρώ.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γυμναστική. εν ψυχρώ.



«Βρέξει, χιονίσει»
Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του χρόνου, ο χειμώνας αποτελεί για αρκετούς ιδανική περίοδο για άθληση. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που δείχνουν συστηματική προτίμηση στη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από τις αντίξοες συχνά καιρικές συνθήκες. Αν ανήκετε, λοιπόν, κι εσείς στην κατηγορία των ατόμων που απεχθάνονται το γυμναστήριο και προτιμούν την άσκηση στο φυσικό περιβάλλον «βρέξει χιονίσει», διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές ευχάριστης και ταυτόχρονα ασφαλούς εκγύμνασης.

Τον χειμώνα η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, συνεπώς ο οργανισμός παράγει τη θερμότητα που απαιτείται, ώστε να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη απώλεια θερμότητας που προέρχεται από την άσκηση. Βασική προϋπόθεση διατήρησης της θερμότητας του σώματος είναι η κατάλληλη ένδυση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ζεστά ρούχα, καθώς και αντιανεμικό ή αδιάβροχο, για τις ημέρες με πολύ αέρα ή βροχή.

Το κασκόλ στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας βοηθάει αρκετά να μην εισπνέουμε παγωμένο αέρα, ο οποίος ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο φάρυγγα και το λαιμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η εισπνοή από τη μύτη, ώστε να ζεσταίνεται ο αέρας πριν φτάσει στους πνεύμονες.

Να ξεκινάτε την προπόνηση χαλαρά, με ήπιες ασκήσεις, και σταδιακά να ανεβάζετε συντελεστή δυσκολίας. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί πως όλες οι ασκήσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε σχέση με τις ασκήσεις που γίνονται τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Η άσκηση πρέπει πάντα να ξεκινάει και να τελειώνει με διατατικές ασκήσεις για τη σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία του μυϊκού συστήματος αντίστοιχα. Αμέσως μετά την προθέρμανση, μπορείτε να προπονηθείτε με φυσιολογικό ρυθμό, αλλά προσεκτικά, ώστε να μην επέλθει σε καμία περίπτωση ιδιαίτερη κόπωση, η οποία προκαλεί υποθερμία.

Παράλληλα, έχετε πάντα κατά νου ότι η αφυδάτωση του οργανισμού δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται αποκλειστικά το καλοκαίρι. Ο οργανισμός έχει ανάγκη ενυδάτωσης πριν, κατά και μετά την άσκηση, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, συνεπώς φροντίζετε τη λήψη αρκετών υγρών καθ' όλη τη διάρκεια της ασκήσεως.

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, όπου ο χειμώνας είναι υπέροχος λόγω του ήπιου χαρακτήρα του και υπάρχουν μοναδικές ομορφιές που μπορεί να απολαύσει καθένας που επιθυμεί να ασκηθεί σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, η άσκηση έχει και τους κανόνες ασφαλούς πραγματοποίησής της.
Εφαρμόζοντας τα ανωτέρω, είναι σίγουρο ότι θα συνδυάσετε τα οφέλη της σωματικής εκγύμνασης και της ελευθερίας που σας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: advancehealth.gr /p.p
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!