tromaktiko: Επιδημία η παχυσαρκία στα κατοικίδια

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Επιδημία η παχυσαρκία στα κατοικίδια



Η παχυσαρκία δε «χτυπά» μόνο τους ανθρώπους αλλά και στα κατοικίδια ζωάκια η οποία μάλιστα έχει πάρει εκτάσεις επιδημίας.
Εκτός από τα κατοικίδια, η παχυσαρκία...




 εντοπίζεται στα πειραματόζωα και σε άγρια ζώα που μεγαλώνουν κοντά στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς το συγκεκριμένο φαινόμενο αναφέροντας πως υπάρχει η πιθανότητα να οφείλεται σε άγνωστες περιβαλλοντικές αιτίες.

Η έρευνα ξεκίνησε ως εξής: ο Ντέιβιντ Άλισον, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγχαμ πραγματοποιούσε μελέτη για τη σχέση βάρους και μακροζωίας στα θηλαστικά καλλίθριξ και στη διάρκειά της διαπίστωσε το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Έτσι λοιπόν, ο καθηγητής ερεύνησε για την παχυσαρκία τα τρωκτικά που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, κατοικίδια σκυλάκια και γατάκια αλλά και ημιάγριες γάτες που ζουν στις πόλεις.

Ο κ. Άλισον διαπίστωσε πως ισχύει η τάση για παχυσαρκία στα προαναφερθέντα ζώα και τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature.

Ο προβληματισμός έγκειται στα πειραματόζωα αφού μπορεί να κανείς εύλογα να σκεφτεί πως η παχυσαρκία στα κατοικίδια και στα ζώα που ζουν στις πόλεις οφείλεται στο γεγονός ότι τρέφονται περισσότερο. Αντίθετα, τα πειραματόζωα ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή.

"Δεν γνωρίζουμε γιατί συνέβησαν αυτές οι αυξήσεις, οδηγούν όμως σε ενδιαφέρουσες εικασίες", είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος επιστήμονας συμμετείχε το 2005 σε έρευνα για τη συσχέτιση του αδενοϊού AD36 με την παχυσαρκία στην οποία διαπιστώθηκε πως ο ιός «παχαίνει» κότες και τρωκτικά και όσον αφορά τους παχύσαρκους ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να φέρουν το συγκεκριμένο αδενοϊό.

Μολαταύτα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση πριν την ανακοίνωση των συμπερασμάτων



irenepan.posterous.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!