tromaktiko: Από σήμερα τα πιο δύσκολα

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Από σήμερα τα πιο δύσκολα



Του Γιάννη Μαρίνου
Την προηγούμενη Κυριακή πιθανολόγησα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, στις φοιτητικές εκλογές: ότι όλοι ενίκησαν.
Τρελό, αλλά αυτό συνέβη. Μολονότι όλοι έχασαν, εκτός του ΚΚΕ. Επιβεβαιώθηκε επίσης η γενικότερη πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σοβαρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του μνημονίου. Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε ότι δεν το αντελήφθη και ξέχασε την απειλή του περί διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών. Κατάλαβε ευτυχώς ότι η υλοποίησή της θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και για τον ίδιο. Πάντως έχασε σε αξιοπιστία. Είχα, τέλος, υπογραμμίσει ότι το μόνο που δεν κινδυνεύει, από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, θα ήταν το περίφημο μνημόνιο. Σήμερα, καθώς ψηφίζουμε πιο αυτοδιοικητικά, έχομε πια πεισθεί ότι όχι μόνο δεν αποδυναμώνουμε με την ψήφο μας το διαβόητο ή σωτήριο (κατά την κρίση σας) μνημόνιο, αλλά ήδη αναδύεται η σκιά πρόσθετων μέτρων ή και νέου μνημονίου ακόμη οδυνηρότερου για τον ελληνικό λαό. Μα, θα αντιπαρατηρήσετε, ο κ. Παπανδρέου μάς διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι « η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα, ό,τι και να γίνει.Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός !». Φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι τα τυχόν νέα μέτρα που ζητεί ο επίτροπος κ. Ρεν και τώρα και ο κ. Γιούνκερ δεν θα πλήττουν πάντως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους (ίσως δεν τον έχουν πληροφορήσει οι υπουργοί του ότι έχει ήδη ανακοινωθεί, π.χ., πως θα αυξηθούν τα εισιτήρια στις μεταφορές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία βεβαίως θα πλήξουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους). Εξίσου πρόβλημα αξιοπιστίας είναι και η κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. Πόσοι ξέρουν ή πρόσεξαν ότι σε πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή παρέχεται προς τον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση « να υπογράφει κάθε μνημόνιο,συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή » με την υποχρέωση « τα μνημόνια, οι συμφωνίεςκαι οι συμβάσεις να εισάγονται στη Βουλή για κύρωση ». Ο πληθυντικός «μνημόνια» σημαίνει περισσότερα από ένα. Εν πάση περιπτώσει, καθώς το εκλογικό πανηγύρι τελειώνει απόψε, ας προετοιμαστούμε ψυχολογικά για όσα θα επακολουθήσουν από αύριο.
Πρώτα πρώτα θα μας πληροφορήσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2009 ήταν ακόμη μεγαλύτερο από όσο είχαν ανακοινώσει και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση. Και καθώς τα έσοδα, παρά τις νέες φορολογίες, υστερούν απελπιστικά των προβλέψεων, ενώ οι δαπάνες ανθίστανται στις κάθε είδους περικοπές, το εφετινό έλλειμμα λέγεται ότι θα αυξηθεί επιπλέον κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, που φυσικά θα πρέπει να βρεθούν για να μη σταματήσει η τρόικα να μας χορηγεί τις δόσεις δανείων, χωρίς τις οποίες θα υπάρξει γενική παύση πληρωμών, δηλαδή ακόμη και για μισθούς και συντάξεις.
Μια άλλη χρήσιμη διευκρίνιση: Οταν βεβαιώνει η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, εννοεί πέρα των προβλεπόμενων στο μνημόνιο. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αφού είναι προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες. Και δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι μόλις αρχίσει η κυβέρνηση να τα θέτει σε εφαρμογή, η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την κυρία Παπαρήγα, θα κατέβει με τις ντουντούκες στον δρόμο και θα θριαμβολογεί: Εμείς σας το είπαμε ότι θα έλθουν και νέα, σκληρότερα μέτρα. Δυστυχώς, μάλιστα, δεν θα αποφύγουμε και τα εκτός μνημονίου νέα μέτρα, αφού οι εισπράξεις και οι δαπάνες του Δημοσίου έπεσαν και πάλι έξω και οι σπατάλες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνεχίζονται. Ο διογκούμενος, γραφειοκρατικός, διεφθαρμένος και κομματοδίαιτος δημόσιος τομέας είναι έτοιμος για συγκρούσεις αξιοποιώντας τη μονοπωλιακή του δύναμη με τη μαχητική συμπαράσταση των αριστερών κομμάτων. Και ο ατυχής «Καλλικράτης» ξεκινά χωρίς λεφτά!

http://e-parembasis.blogspot.com/2010/11/blog-post_5821.html

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!