εξασφαλίσει σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Μια πηγή ανέφερε ότι ο ειδικός Ζίγκφριντ Χέκερ του πανεπιστημίου Στάνφορντ πληροφορήθηκε από Βορειοκορεάτες αξιωματούχους ότι η χώρα διαθέτει 2.000 συσκευές φυγοκέντρισης που λειτουργούν, ωστόσο η ομάδα από τις ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη χώρα δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό.
Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει σαφές ότι θέλει να επιστρέψει στις αποτελματωμένες εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, αλλά Σεούλ και Ουάσινγκτον απορρίπτουν τις δεσμεύσεις της ότι θα αφοπλιστεί, ως ανειλικρινείς.
Αν και έχει προβεί σε πυρηνικές δοκιμές, η Βόρεια Κορέα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο λειτουργικό πυρηνικό όπλο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, ο Χέκερ φέρεται να είπε ότι έμεινε «άναυδος» από το προηγμένο επίπεδο των εγκαταστάσεων, που λειτουργούσαν από ένα «υπερσύγχρονο δωμάτιο ελέγχου».
Ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Βορειοκορεατικό, αναμένεται να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα για διαβουλεύσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη ΛΔ Κορέας, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
nooz.gr