Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε λίγα χρόνια η σοκολάτα θα καταστεί πανάκριβη για τον μέσο καταναλωτή, καθώς η παραγωγή κακάο στην Αφρική συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών που προσβάλλουν τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δέντρων.
Για αυτόν λόγο σε 20 χρόνια, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ένα κιλό σοκολάτα θα κοστίζει πάνω από 2.000, όσο δηλαδή κοστίζει σήμερα το χαβιάρι. Κοινώς: Χανόμαστε (!), γιατί ως γνωστόν η σοκολάτα έχει ιδιαίτερες ευεργετικές ικανότητες…
Πάντως, η εξάντληση της οφείλεται και στο γεγονός ότι, παρόλο που έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή της αξία, δεν αμείβονται με περισσότερα χρήματα οι μικροκαλλιεργητές, που θεωρούν πλέον ασύμφορη την παραγωγή της.
Ένα υποκατάστατο είχαμε, τελειώνει και αυτό…