tromaktiko: Επιστολή σε Παπακωνσταντίνου για τη ρύθμιση οφειλών

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Επιστολή σε Παπακωνσταντίνου για τη ρύθμιση οφειλών



Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, έστειλε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Τα μέτρα αφορούν στη φορολογική διευκόλυνση των επαγγελματιών με εισαγωγή νέου συστήματος πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στην περαίωση και επαναφορά του μέτρου για πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση χρεών ο κ. Ζορπίδης προτείνει ένα νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς να υπάρχει οροφή στις δόσεις. Σήμερα για πολλές επιχειρήσεις ο περιορισμός των δόσεων είναι αποτρεπτικός για να υπαχθούν στη ρύθμιση.«Προτείνουμε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων το οποίο θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των δόσεων σε ετήσια βάση, με βασικό κριτήριο τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία», τονίζει ο κ. Ζορπίδης. Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των ετήσιων καταβολών δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 25% των εσόδων, ώστε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να μπορεί να ανταποκρίνεται στη ρύθμιση. Το ύψος των δόσεων θα αλλάζει αυτόματα, κάθε χρόνο, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα. Πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο καθορισμός των δόσεων θα γίνεται αυτόματα από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα. Επίσης προτείνεται το ύψος της ετήσιας προσαύξησης, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, να είναι ίσο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, σήμερα 1%. «Βασικός στόχος της πρότασής μας είναι να υπάρξει ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι επαγγελματίες», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Κύριε υπουργέ, Επανέρχομαι για πολλοστή φορά σε ζητήματα που απασχολούν με ιδιαίτερη ένταση τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας, γενικότερα. Η δύσκολη κατάσταση στην αγορά –στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ένα στα πέντε εμπορικά καταστήματα είναι ελεύθερα προς ενοικίαση- πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διαφορετικά τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε ακόμη πιο δύσκολες στιγμές. Θέτουμε υπόψη σας μέτρα άμεσης απόδοσης που μπορούν να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα: 1ον Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων στην περαίωση. Πολλές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να κάνουν χρήση του μέτρου δεν διαθέτουν τα χρήματα. 2ον Να καταστεί πάγια και διαρκής η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς να υπάρχει οροφή στις δόσεις. Σήμερα για πολλές επιχειρήσεις ο περιορισμός των δόσεων είναι αποτρεπτικός για να υπαχθούν στη ρύθμιση. Προτείνουμε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων το οποίο θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των δόσεων σε ετήσια βάση, με βασικό κριτήριο τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία. Το συνολικό ύψος των ετήσιων καταβολών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25% των εσόδων, ώστε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να μπορεί να ανταποκρίνεται στη ρύθμιση. Το ύψος των δόσεων θα αλλάζει αυτόματα, κάθε χρόνο, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα. Πλεονέκτημα του συστήματος που προτείνουμε είναι ότι ο καθορισμός των δόσεων θα γίνεται αυτόματα από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα. Επίσης προτείνουμε το ύψος της ετήσιας προσαύξησης, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, να είναι ίσο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, σήμερα 1%. 3ον Συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ με υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους επαγγελματίες. 4ον Επαναφορά του μέτρου της καταβολής του ΦΠΑ και σε τρείς δόσεις. Με δεδομένη την κρίση στην αγορά είναι προτιμότερο για το Δημόσιο να εισπράξει το 1/3 του ΦΠΑ παρά να μην εισπράξει τίποτα, ενώ ο επαγγελματίας απαλλάσσεται από τον πειρασμό να αποκρύψει ΦΠΑ για να καλύψει άλλες του ανάγκες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!