Από τις αλλαγές, τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 6000-9000 στερλίνες.
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται να χρεώνουν τα πανεπιστήμια 9,000 στερλίνες, π.χ. υψηλά κόστα διδακτικού προσωπικού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα στις οικονομικά ασθενείς ομάδες όπως για παράδειγμα υποτροφίες, χορηγίες κλπ.
Παράλληλα με την αύξηση των διδάκτρων θα αυξηθεί και το όριο αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από 15,000 στερλίνες σε 21,000 στερλίνες.
Οι υφιστάμενοι φοιτητές (Κοινοτικοί) πληρώνουν 3290 στερλίνες ετησίως και δεν θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές. Υπάρχουν περίπου 11,000 Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία και κάθε χρόνο οι αριθμοί αυξάνονται.
Οι φοιτητές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους το 2011 δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.
Οι φοιτητές που κάνουν την εγγραφή τους φέτος με στόχο να αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2012 αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από την αύξηση των διδάκτρων.
Συστήνεται, αναφέρει το British Council, όπως οι φοιτητές ελέγξουν το θέμα με το πανεπιστήμιο στο οποίο ενδιαφέρονται να σπουδάσουν προτού μεταφέρουν την εγγραφή τους.
Το British Council αναφέρει ότι στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής τους Έκθεσης που θα γίνει στο Χίλτον Λευκωσίας στις 16-17 Νοεμβρίου από τις 3-8.30 μμ. θα διεξαχθεί σεμινάριο αναφορικά με τις διαδικασίες εγγραφής στα Βρετανικά Πανεπιστήμια την Τετάρτη στις 7 μμ. και το θέμα των διδάκτρων θα περιλαμβάνεται στο σεμινάριο αυτό.
Σύμφωνα με το British Council, η έκθεση του Λόρδου Μπράουν που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου αφορούσε την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ανώτερης/Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Μεγάλη Βρετανία στα πλαίσια της Αναθεώρησης των Κυβερνητικών Δαπανών που στόχο έχει την εξυγίανση της οικονομίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση η οποία αναμένεται να πάρει θέση. Παρόλο που ο Λόρδος Μπράουν είχε εισηγηθεί να μην υπάρχει ανώτατο όριο αναφορικά με τα δίδακτρα, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί αναφορικά με το σημείο αυτό και έθεσε τις 9,000 στερλίνες ως ανώτερο όριο.
«Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Βρετανικών Πανεπιστημίων αξίζει να αναφέρουμε ότι 35% προέρχεται από την κυβερνητική χορηγία και 29% από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από ερευνητικές χορηγίες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Φοιτητική Ένωση ετοιμάζει η ΠΟΦΕΝ, ενώ η οργή των φοιτητών στο Λονδίνο, δεν κόπασε, αφού και οι χθεσινές κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν με βίαιες συγκρούσεις. Στην αρχή ήταν μια είδηση που καλά - καλά δεν ήταν γνωστό κατά πόσο ισχύει. Μερικές μέρες μετά αποτέλεσε τροφή για συζήτηση και προβληματισμό και στη συνέχεια πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που εξαγρίωσε το φοιτητικό κίνημα, το οποίο κατήλθε σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.
Προβληματισμός για την εξέλιξη επικρατεί, όπως είναι λογικό, και στις τάξεις των Κυπρίων φοιτητών, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Κύπρο, καθότι φοιτητικές μας παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία φαίνεται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Όσον αφορά στις ενέργειες των φοιτητών μας που βρίσκονται στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) Κυριάκος Τσιουπανής δήλωσε στον «Φ» ότι στην επόμενη συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ θα συζητηθεί το όλο θέμα και ενδεχομένως και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Τσιουπανή, η ΠΟΦΕΝ θα αποστείλει αυτές τις μέρες σχετική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών (ESU), ζητώντας της να δραστηριοποιηθεί σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των διδάκτρων στα βρετανικά Πανεπιστήμια.
Πηγή: ΚΥΠΕ