χαρακτηρίζονταν από εντάσεις. Τα απομνημονεύματα του Τζορτζ Μπους αναζωπυρώνουν την κόντρα μεταξύ των δύο πρώην ηγετών, με τον Μπους να δηλώνει ότι αρχικά ο Σρέντερ είχε στηρίξει την προοπτική εισβολής στο Ιράκ και τον Γκ.Σρέντερ να απαντά ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «ψεύδεται».
Ο Τζορτζ Μπους στο βιβλίο του Decision Points αναφέρεται σε μία συνάντηση με τον Γκ.Σρέντερ που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο, στις 31 Ιανουαρίου 2002.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ γράφει στο βιβλίο του ότι όταν πληροφόρησε τον τέως Γερμανό καγκελάριο ότι θα λάβει διπλωματικά μέτρα κατά του Ιράκ, αλλά ότι εάν χρειαστεί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ο Γκ.Σρέντερ απάντησε: «Αυτό που ισχύει για το Αφγανιστάν, ισχύει και για το Ιράκ. Τα έθνη που προωθούν την τρομοκρατία, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Εάν ληφθεί δράση γρήγορα και αποφασιστικά, εγώ είμαι μαζί σας».
«Το θεώρησα ως δήλωση στήριξης» γράφει ο Τζ.Μπους στα απομνημονεύματά του. «Αλλά, αργότερα εκείνη την χρονιά, όταν έφτασαν οι γερμανικές εκλογές ο Σρέντερ έλαβε διαφορετικό δρόμο. Αποκήρυξε την πιθανότητα χρήσης βίας κατά του Ιράκ» προσθέτει.
Ο Γκ.Σρέντερ δεν άργησε να απαντήσει. «Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λέει την αλήθεια» δήλωσε την Τρίτη στο Βερολίνο.
Και συνέχισε με τη δική του εκδοχή της συνάντησης. «Όπως έκανα και σε άλλες συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, ξεκαθάρισα ότι εάν αποδεικνυόταν ότι το Ιράκ προσέφερε προστασία και φιλοξενία σε μαχητές της Αλ Κάιντα, η Γερμανία θα στεκόταν με αξιοπιστία δίπλα στις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος.
«Ωστόσο, αυτή η σύνδεση -όπως έγινε ξεκάθαρο μέσα στο 2002- ήταν ψευδής και κατασκευασμένη» τόνισε.
Η αντίθεση του Γκ.Σρέντερ με τον Τζορτζ Μπους για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν -κατά πολλούς- ο καθοριστικός παράγοντας για την επανεκλογή του Σρέντερ στην καγκελαρία το 2002. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ήταν απλά κόλπο για να συγκεντρώσει ψήφους.
Πριν τα απομνημονεύματα του Τζ.Μπους, είχαν προηγηθεί οι αιχμές του Γκ.Σρέντερ στη δική του πολιτική αυτοβιογραφία, με τίτλο Η ζωή μου στην πολιτική, που κυκλοφόρησε το 2006.
Εκεί, o τέως καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρει ότι τον προβλημάτισαν οι πυκνές αναφορές του Τζορτζ Μπους στο Θεό, όταν οι δύο πολιτικοί συναντώνταν πριν από την επέμβαση στο Ιράκ το 2003. «Το γεγονός αυτό μου δημιούργησε ανησυχία ως προς τις θρησκευτικές επιρροές στις πολιτικές αποφάσεις, που καλείτο να λάβει ο Τζόρτζ Μπους», γράφει ο Σρέντερ, που παρέμεινε στην εξουσία επί μία επταετία, μέχρι πέρυσι.
Ο τέως καγκελάριος επισημαίνει ο Μπους δίνει την εντύπωση του «θεοφοβούμενου».
Είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι το θέμα του Ιράκ, και συγκεκριμένα η γερμανική σταθερή εναντίωση στη στρατιωτική παρέμβαση, προκάλεσε τριβές και εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.
in.gr