tromaktiko: ΗΠΑ: Πειράματα για θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Πειράματα για θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα



Μια αμερικανική εταιρεία, η Advanced Cell Technology, θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για μια πειραματική θεραπεία της σταδιακής τύφλωσης των παιδιών, η οποία θα βασίζεται σε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.
Η άδεια για την εκκίνηση των δοκιμών...


 δόθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ πρόκειται για την δεύτερη φορά που οι αρμόδιες αρχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνουν την άδεια για κλινικές δοκιμές αυτού του είδους της θεραπείας.

Η FDA έδωσε για πρώτη φορά άδεια, τον Ιανουάριο του 2009 στην αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Geron Corporation να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές μιας ανάλογης πειραματικής θεραπείας με εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για όσους έχουν μείνει παράλυτοι εξαιτίας αλλοιώσεων του μυελού των οστών.

Η Advanced Cell Technology, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη θα αρχίσει αμέσως τις κλινικές δοκιμές σε 12 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 18 ετών που πάσχουν από τη νόσο του Stargardt, σε προχωρημένο στάδιο, η οποία είναι μια κληρονομική εκφυλιστική πάθηση της ώχρας κηλίδας.

Η νόσος αυτή, η οποία προκαλείται από μεταλλάξεις ενός και μόνο γονιδίου, πλήττει ένα στα 20.000 ως 30.000 παιδιά και εφήβους μικρότερους των 20 ετών, κυρίως μεταξύ τα επτά και τα 12 χρόνια τους.

"Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί θεραπεία κατά της νόσου του Stargardt", υπογράμμισε ο Δρ Ρόμπερτ Λάντζα, επιστημονικός σύμβουλος της εταιρίας

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!