tromaktiko: Το “πείραμα” σε εξέλιξη : ένα βήμα πριν το μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το “πείραμα” σε εξέλιξη : ένα βήμα πριν το μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία




Ένα βήμα πριν το μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η Ιρλανδία αφού το σχετικό αίτημα για παροχή βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται να υποβάλλει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει.

«Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ανέφερε ο Μπ. Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, τονίζοντας ότι την απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της βοήθειας, ωστόσο απάντησε «ασφαλώς» όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».
Όπως μάλιστα πηγές αποκάλυψαν στο Reuters τις προηγούμενες ημέρες το ποσό που ενδεχομένως να χρειαστεί η Ιρλανδία υπολογίζεται μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εάν η βοήθεια θα περιοριστεί μόνο στις τράπεζες ή θα περιλαμβάνει και το δημόσιο χρέος.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται...και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας» ανέφερε ακόμη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με το RTE, η επίσημη αίτηση για τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα.

http://politicanea.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!