Ο κίνδυνος αναθυμιάσεων ή η πιθανότητα δεύτερης έκρηξης καθυστερεί το έργο των σωστικών συνεργείων. Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνει και ο άσχημος καιρός, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση από τις σήραγγες του εξαερισμού.
Ανάμεσα στους παγιδευμένους είναι αρκετοί Βρετανοί και Αυστραλοί, ενώ οι ανθρακωρύχοι είναι από 17 έως 62 ετών.
Δύο ανθρακωρύχοι που κατάφεραν να ανεβούν στην επιφάνεια με ελαφρείς τραυματισμούς δήλωσαν ότι τους ακολουθούσαν τρεις συνάδελφοι τους, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πολλές προσφορές για βοήθεια από όλο τον κόσμο. Η Αυστραλή ομόλογός του Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι θα παράσχει όποια βοήθεια της ζητηθεί, προσθέτοντας πως ελπίζει σε ένα "θαύμα" ανάλογο με εκείνο της Χιλής.
"Η ισορροπία είναι πάρα πολύ λεπτή", σημείωσε ο Γκάρι Νόουλς, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή.
"Δεν θα ρισκάρω κι άλλες ζωές στέλνοντας ανθρώπους κάτω", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνεργείων διάσωσης, η επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει.
Οι εργαζόμενοι έχουν παγιδευτεί κατά πάσα πιθανότητα σε βάθος 150 μέτρων από την επιφάνεια, αλλά σε απόσταση 2,5 χλμ. από την είσοδο του ανθρακωρυχείου.
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=202927&-V=articles