tromaktiko: Πολιτική συμβιβασμών

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πολιτική συμβιβασμών



Η ήττα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα περιπλέξει την άσκηση της εξωτερικής...



 πολιτικής και της άμυνας για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως στο Αφγανιστάν.
Η νέα πλειοψηφία της δεξιάς θα παρακολουθεί επίσης από κοντά τη στάση που θα τηρεί ο Λευκός Οίκος απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία και θα παραμονεύει για να ασκεί πιέσεις για το Ισραήλ.

Προς μια νέα εξωτερική πολιτική;

Στις ΗΠΑ, η διπλωματία και η εθνική ασφάλεια είναι επί της αρχής υπόθεση της κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική δεξιά θα δυσκολευτεί συνεπώς να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες του Ομπάμα.

Ωστόσο το νέο Κογκρέσο θα χρησιμοποιήσει όλα τα προνόμιά του ακροάσεις, καθυστερήσεις στους διορισμούς των διπλωματών και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, ερευνητικές επιτροπές, για να πλήττει την κυβέρνηση με στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η στρατηγική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν δέχεται ήδη πολλές επικρίσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι αντιφατικές.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αύξησε σε 100.000 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αναγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις, από τον Ιούλιο του 2011.

Αντίθετα και ύστερα από εννιά χρόνια πολέμου, σημειώνει ο αναλυτής "ορισμένοι προτείνουν να μειωθούν οι στόχοι, να περιοριστούν στην αναχαίτιση των Ταλιμπάν στο νότο της χώρας και σε μια αποστολή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Πακιστάν".

Μια μερίδα της αριστεράς πτέρυγας των Δημοκρατικών συμμερίζεται την άποψη αυτή. Πράγματι, σημειώνει ο Στίβεν Κλέμονς του New America Foundation, ό,τι και να κάνει στο Αφγανιστάν "ο Ομπάμα δεν θα μπορέσει να γλιτώσει από τις επικρίσεις".

Ο πρόεδρος είχε παρουσιάσει τη σύρραξη αυτή ως έναν "αναγκαίο" και στρατηγικής σημασίας "πόλεμο" για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον πόλεμο στο Ιράκ, τον οποίο αναγκάστηκε να τερματίσει.

Ωστόσο, αν ξανάρχιζε ο εμφύλιος πόλεμος στη Βαγδάτη, αναφέρει ο Κλέμονς, "οι Ρεπουμπλικανοί θα κατηγορούσαν αμέσως τον Ομπάμα ότι εγκατέλειψε ένα πεδίο μάχης ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα".

Ο Ομπάμα κινδυνεύει επίσης να κατηγορηθεί για αδυναμία απέναντι στην Κίνα, την ώρα που η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι υποτιμά το νόμισμά της για να ευνοεί τις εξαγωγές της.

Η διπλωματία και η άμυνα ήταν σχεδόν απούσες από την προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο ο οικονομικός εθνικισμός ήχησε ξανά στις δημόσιες συζητήσεις και η νέα νομοθετική πλειοψηφία θα ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να "αυξήσει τις πιέσεις στην Κίνα για τις εμπορικές πρακτικές της και τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν", προβλέπει ο Φλάναγκαν.

Σε μια Αμερική σε κρίση, αψιμαχίες προβλέπονται για τον προϋπολογισμό της βοήθειας στην ανάπτυξη, μια θέση την οποία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε υποσχεθεί να καταστήσει πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Άλλο θέμα που θα παρακολουθείται από κοντά η συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που υπογράφηκε με τη Ρωσία, την οποία η Γερουσία εξακολουθεί να μην επικυρώνει. Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εκτιμούν ήδη ότι η Ουάσινγκτον έκανε πάρα πολλές παραχωρήσεις υπέρ της Μόσχας στο θέμα αυτό.

Τέλος αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να βγει ενισχυμένος από έναν αποδυναμωμένο Ομπάμα, καθώς αρκετοί Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται σε κάθε άσκηση πίεσης στο Ισραήλ προκειμένου το εβραϊκό κράτος να συνάψει μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επί του παρόντος δεν διατυπώνονται επικρίσεις, κυρίως αφότου η Ουάσινγκτον έπεισε την Κίνα και τη Ρωσία να συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα εμπόδια που θα συναντήσει ο Ομπάμα

Με την απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και ψαλιδισμένη την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, τελειώνει η ανοικτή περίοδος διακυβέρνησης των δύο προηγουμένων ετών, η οποία ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του Ομπάμα και των συμμάχων του και η οποία χαρακτηρίσθηκε από το σύνθημα "αλλαγή και ελπίδα".

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά μπορούν κάλλιστα να εμποδίσουν την εφαρμογή του, ειδικότερα τις μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης και της λειτουργίας της Ουόλ Στριτ.

Με δεδομένη πλέον την πλειοψηφία των πολιτικών του αντιπάλων στο Κονγκρέσο, ο Ομπάμα χάνει κάθε ελπίδα να περάσει, τουλάχιστον άμεσα, από το αμερικανικό νομοθετικό σώμα τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης ή τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεχομένως, ο αμερικανός πρόεδρος να βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να υποστηρίξει τη μεταρρύθμισή του στον τομέα της υγείας, αφού οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δεσμευθεί να μην εγκρίνουν τη διάθεση των πόρων που απαιτεί η εφαρμογή της.

Η οικονομία

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, η νίκη των Ρεπουμπλικανών είναι πιθανόν να έχει οδηγήσει στο πάγωμα της εφαρμογής του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.
Tο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί επίσης να αποτελέσει ανέλπιστο δώρο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποφύγουν την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και επαναλαμβάνουν εδώ και δύο χρόνια ότι το νέο καθεστώς τις αποτρέπει από το να κάνουν επενδύσεις και προσλήψεις.

Η σφοδρή αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στην εισαγωγή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποτελεί καλή είδηση για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, αφού η νέα πλειοψηφία στη Βουλή προτίθεται να εμποδίσει την έγκριση νομοσχεδίου που θα προβλέπει ένα σύστημα δικαιώματος εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο.

"Οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι ένα νομοθετικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον μπορεί να είναι ευεργετικό για τις αγορές", λέει η Τζίνα Μάρτιν Ανταμς, της τράπεζας Well Fargo.

Όμως, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αργής ανάταξης μετά το ισχυρότερο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία από την ύφεση της δεκαετίας του '30, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους για να αναρρώσουν, υπενθυμίζουν ορισμένοι αναλυτές.

"Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για την τύχη που επιφυλάσσει στο καθεστώς μείωσης των φόρων της κυβέρνησης Μπους πριν από το τέλος του έτους", εξηγεί ο πολιτειολόγος Σον Γουέστ, του Eurasia, αφού το πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας λήγει το 2011.

"Την επόμενη χρονιά θα χρειασθεί να ληφθούν πολλές αποφάσεις για μία σειρά προβλημάτων, όπου η ακινησία θα είναι πιθανότατα η χειρότερη εξέλιξη", λέει.

Αναζητώντας πεδίο συνεννόησης

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε αργά τη νύκτα στο εκλογικό αποτέλεσμα με την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφέρεται ότι ο Ομπάμα θα επιδιώξει να βρεθεί "πεδίο συνεννόησης" με την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, τονίζοντας ότι "ανυπομονεί να συνεργασθεί μαζί τους".

Ο Ομπάμα πλήρωσε το τίμημα της διστακτικής οικονομικής ανάκαμψης, η οποία δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, αν και καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει ότι η κατάσταση της οικονομίας οφείλεται στις επιλογές των προηγουμένων κυβερνήσεων του Τζορτζ Μπους και ότι η επανόρθωση θα αργήσει.

Μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη, που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα, θα πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο του αμερικανού προέδρου, εάν θέλει να επιτύχει την επανεκλογή του, και των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και αν διαφέρουν τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν από τις δύο πλευρές.

Η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο αμερικανός πρόεδρος σήμερα θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: κατά μέτωπον σύγκρουση, απειλή άσκησης του προεδρικού βέτο ή εξεύρεση του ελάχιστου σημείου συνεννόησης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ειδικές ικανότητες συγκερασμού απόψεων, ο Ομπάμα θα πρέπει να προσφέρει "κλάδον ελαίας" προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Νταν Σι, ακόμη και για να κερδίσει την υποστήριξη των μετριοπαθών



news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!