Πρωτοπόρο στη χρήση συστημάτων ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ ξεκίνησε την πειραματική χρήση ενός σκάνερ που υπόσχεται να καταργήσει τα διαβατήρια, αφού θα μπορεί να σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη ως μέσου απόδειξης της ταυτότητάς τους.
Μοναδική σε κάθε άνθρωπο, όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματα, η ίριδα- και στην περίπτωσή μας το ψηφιακό της αποτύπωμα- θα μπορεί να συλλαμβάνεται και να καταχωρίζεται όχι μόνο όταν οι ταξιδιώτες στέκονται μπροστά στα ειδικά μηχανήματα σάρωσης σε απόσταση 20 εκατοστών, αλλά ακόμη και εν κινήσει, όπως ακριβώς το προέβλεπαν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση και θα δοκιμαστεί σε εθελοντική βάση επί δύο εβδομάδες, για να εκτιμηθεί στη συνέχεια αν θα εγκατασταθεί μόνιμα ή όχι στο αεροδρόμιο. Το επίμαχο σύστημα βιομετρικής τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίζει την εικόνα της ίριδας από γωνίες που καλύπτουν ένα εύρος ως και 120 μοιρών, ακόμη και όταν κάποιος περπατάει (πράγμα αδύνατο στο παρελθόν), φοράει γυαλιά ή ακόμη και μάσκα! Ετσι, θα μπορεί να «διορθώνει» τυχόν κενά ή λάθη του υπάρχοντος συστήματος ασφαλείας ή των τελ! ωνειακών υπηρεσιών.
Για την αρχική καταχώριση στο σύστημα, οι επιβάτες που δέχονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλονται σε σάρωση της ίριδας κατά το «τσεκ ιν», ώστε να καταχωριστούν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Κατόπιν ελέγχονται ξανά όταν εισέρχονται στην ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου. Εκεί τους ζητείται να περπατήσουν με φυσιολογικό βήμα σε έναν διάδρομο πέντε μέτρων. Στο τέρμα του διαδρόμου μπορούν να δουν σε μια οθόνη αν το μηχάνημα τους αναγνώρισε με ακρίβεια ή όχι.
Αν και το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, η κατασκευάστρια εταιρεία Ηuman Recognition Systems (Συστήματα Ανθρώπινης Αναγνώρισης) δηλώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι «ιδιαιτέρως θετικά».
Η τεχνολογία αναγνώρισης της ίριδας ενός ατόμου με καταχωρισμένα βιομετρικά στοιχεία ενώ αυτό βρίσκεται εν κινήσει θα μπορούσε να έχει πολλές μελλοντικές εφαρμογές, αλλά η πρώτη μάλλον θα είναι και η σημαντικότερη: η ασφάλεια των αεροδρομίων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ταξιδιώτες δεν θα είναι δυνατόν να «ξεγελάσουν» τα σημεία ελέγχου ή να ανταλλάξουν μεταξύ τους τις κάρτες επιβίβασης. Ετσι οι επιβάτες εσωτερικών και διεθνών πτήσεων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ίδιους χώρους του αεροδρομίου, μια και θα μπορούν να αναγνωριστούν με ασφάλεια προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Παράλληλα, η αυτοματοποίηση του συστήματος θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής για τον έλεγχο των διαβατηρίων.