tromaktiko: Σχετικά με τα πανεπιστήμια..

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με τα πανεπιστήμια..



Σε συνεχεια αυτου που λεει ο φιλος εχω να προσθεσω κατι. Εγω σπουδαζω πληροφορικη στην Αγγλια...
(αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_1030.html)Και σιγουρα πολλοι θα πουνε οτι εχουμε και στην Ελλαδα πολλα τμηματα. Δεν θα αναφερθω σε υποδομες σε εργαστηρια και σε αιθουσες διαλεξεων γιατι απλα δεν υπαρχει μετρο συγκρισης. Το θεμα ειναι οτι εδω μεχρι και για ενα χρονο μετα ολα τα πανεπιστημια χρεωνουν 3290 λιρες Αγγλιας. Οι σχεσεις δεν ειναι καθολου πελατειακες. Ολοι οι Αγγλοι τουλαχιστον φροντιζουν και πανε σε ενα πανεπιστημιο σε ακτινα 25 μιλιων απο το σπιτι τους. Σε 2 χρονια ομως το καθε πανεπιστημιο θα μπορει να χρεωνει ελευθερα 6000-9000 λιρες επειδη το κρατος αρχισε τις περικοπες. Οποτε για τους φοιτητες κριτηριο θα γινουν και τα χρηματα συναρτηση της φημης του εκαστατοτε πανεπιστημιου. Γιατι μεχρι τωρα ολοι το ιδιο χρεωνουν. Οποτε διαλεγεις οτι θες ανετα.
Επισης εδω ειναι και αλλη η αγορα εργασιας. Οι επιχειρησεις πεθαινουννα εχουν φοιτητες να δουλευουν για ανεβαινει το status τους, και ετσι επωφελειται και ο φοιτητης γιατι κερδιζει και την προυπηρεσια και με απολαβες της ταξης των 450-700 λιρες. Επισης δεν ειναι λιγες οι επιχειρησεις που βλεπωντας εναν φοιτητη να εξελισσεται μεσα απο την εργασια του, να γινουν και χορηγοι για το master του.
Οσο αυτο που λες πληρωνεις και περνεις πτυχιο απλα δεν ισχυει. Το περνεις γιατι το αξιζεις. Στο τμημα μου στο 1ο ετος εχουνε συνολο 34% ποσοστο αποτυχιας. Επισης δεν ειναι οπως στην Ελλαδα που αμα δεν περασεις ενα μαθημα το δινεις οσες φορες θες. Αμα μεινεις σε ενα μαθημα (εξεταστικης ειτε ιανουαριου ειτε μαιου) το ξαναδινεις τον ιουνιο (χαριστικα). Εαν ξαναμεινεις πεεερνεις το μαθημα απο την αρχη τον επομενο χρονο μαζι με τα μαθηματα του χρονου. Χωρις να μετρανε περσινες εργασιες σου η οτιδηποτε. Αν ξαναποτυχεις χανεις τις μοναδες του μαθηματος και το τμημα σου δινει εκεινο οποιο μαθημα θελει για να τις αναπληρωσεις.
Η βαθμολογηση ακομα και σε ομαδικες εργασιες ειναι αντικειμενικη. Ας πουμε οτι ειμαι εγω μ αλλα 5 ατομα και κανουμε μια εργασια και περνουμε 85%. Μετα καθε φοιτητης συμπληρωνει μια φορμα αξιολογοντας τους αλλους τησ ομαδας, και ο καθηγητης κρινει πως θα βαθμολογησει.
Δεν επιτιθεμαι στα Πανεπιστημια της Ελλαδας. Αλλα δεν μπορειτε να επιτειθεστε εαν δεν ξερετε το συστημα στο εξωτερικο. Και σχολειο στην Ελλαδα εχω παει και Πανεπιστημιο εχω παρακολουθησει μαζι με φιλους και εχω δει πως ειναι και μπορω να εχω πιο σφαιρικη αποψη απο καποιυς που θεωρουν οτι επειδη πληρωνεις περνεις και πτυχιο.
Αναγνωστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!