tromaktiko: Στα δύο η ακτοπλοϊα για τα εργασιακά

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Στα δύο η ακτοπλοϊα για τα εργασιακά



Στα δύο έχει χωριστεί η ακτοπλοία επιχειρηματικά και αφορμή είναι τα εργασιακά η υπογραφή ΣΣΕ.
Ειδικότερα, την αντίθεσή της στην τρέχουσα διαπραγματευτική γραμμή της Ενωσης...
 Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, στην οποία δεν είναι μέλος της, εκφράζει ο Όμιλος Attica, ο οποίος σε ανακοίνωσή του καλεί την ΠΝΟ «στην άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την εταιρεία μας και για τα πληρώματα ακτοπλοΐας που απασχολεί ο Όμιλος».

«Η ATTICA GROUP εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο κλίμα εργασιακής έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική ακτοπλοΐα. Είναι πάγια θέση μας ότι η διατήρηση αδιέξοδων καταστάσεων πλήττει το σύνολο
του κλάδου, εταιρείες, ναυτικούς και νησιώτες. Άποψή μας είναι ότι η υπογραφή ΣΣΕ εργασίας στην ακτοπλοΐα είναι εύλογη
απαίτηση των Ελλήνων ναυτικών και είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωσή της» και προσθέτει:

«Για την ισότιμη μεταχείριση των πληρωμάτων του Ομίλου μας και την αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης ανάμεσά τους, χορηγήσαμε ήδη και στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών μας πλοίων την ίδια αύξηση που συμφωνήθηκε με τη ΣΣΕ για τα πληρώματα της Αδριατικής, ύψους 2%, την οποία θεωρήσαμε δίκαιη και εύλογη.
Η τρέχουσα διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕΝ, στην οποία δεν μετέχουμε και δεν μας εκπροσωπεί, μας βρίσκει αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι οδηγεί σε αδιέξοδα.
Θεωρώντας την εργασιακή ειρήνη προτεραιότητα, καλούμε την ΠΝΟ στην άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την εταιρεία μας και για τα πληρώματα ακτοπλοΐας που απασχολεί ο Όμιλός μας».

Στο μεταξύ, επιστολή στις Νομαρχίες και στους Δήμους των νησιών απέστειλε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με αφορμή την συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ. Η ΕΕΝ επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της ότι «τυχόν περαιτέρω οικονομική επιδείνωση των νησιωτικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει ως γενεσιουργό αιτία μόνο το αίτημα αυξήσεως μισθολογίου των ναυτικών» και προσθέτουν:

«Οι νησιώτες ήδη από την φορολόγησή τους ενισχύουν τις επιδοτήσεις του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών πρωτευούσης, των ΚΤΕΛ και των λοιπών μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ας μην αναγκάσουμε όλους τους Έλληνες φορολογούμενους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος να καταβάλλουν επιπλέον φορολογία για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε περίπτωση πτωχεύσεώς τους».

Επίσης, η ΕΕΝ τονίζει:

«Τα αιτήματα της Ενώσεώς μας αφορούν μείωση του κόστους λειτουργίας των πλοίων αλλά και του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου επιβάτου, φορτηγού και ΙΧ αυτοκινήτου, ώστε οι νησιώτικες κοινωνίες και η επιχειρηματικότητα των νησιών μας να ανασάνουν. Παράλληλα αγωνιζόμαστε ώστε μέσω του φτηνότερου εισιτηρίου να αυξηθεί η κίνηση και να επιτευχθεί η επιβίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αν πτωχεύσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνιακές μας επιχειρήσεις το κράτος θα τις επιδοτήσει με χρήματα που θα πληρώσουν τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι από το σημερινό τους υστέρημα.

Ενώ τα αιτήματά μας στοχεύουν στην μείωση του κοστολογίου λειτουργίας των επιβατηγών πλοίων μας με παράλληλη προσπάθεια να γίνει φτηνό το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, η ΠΝΟ απροσχημάτιστα με θράσος και υποκρισία ζητά μόνο αυξήσεις μισθών, επιδομάτων και δώρων, στρεφόμενη κατά της συλλογικής προσπάθειας του Ελληνικού κράτους να φύγουμε όλοι από την εθνική οικονομική κρίση και την πτώχευση, κρυπτόμενοι πίσω από τα δήθεν δικαιώματα που τους παρέχει το «κλειστό τους επάγγελμα».

protothema.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!