tromaktiko: Αιτιολογημένη γνώμη για τις δημόσιες συμβάσεις

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αιτιολογημένη γνώμη για τις δημόσιες συμβάσεις



Να ζητήσει από την Ελλάδα, μέσω της διατύπωσης αιτιολογημένης γνώμης, να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες της...



 ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ανάθεσης μιας σύμβασης για την προμήθεια συστοιχιών συσσωρευτών υποβρυχίων.

Η διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης σε βάρος της Ελλάδας, είναι και το τελευταίο βήμα πριν την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέβη τους κανόνες της ΕΕ, περί δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβάνοντας στην προκήρυξη ενός διαγωνισμού, για την προμήθεια συστοιχιών συσσωρευτών υποβρυχίων, απαιτήσεις που δημιουργούν διακρίσεις, οι οποίες, όπως σημειώνει, ευνοούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι παρεμφερών προϊόντων παραγόμενων αλλού, εντός της ΕΕ.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι το 2009, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια έξι συστοιχιών συσσωρευτών υποβρυχίων, συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού περιλάμβανε απαίτηση να παράγεται στην Ελλάδα το 35% του χρησιμοποιούμενου υλικού στους συσσωρευτές, αναφέρει η Επιτροπή τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι ελληνικές αρχές δικαιολόγησαν την ειδική αυτή απαίτηση με βάση συμφέροντα εθνικής ασφάλειας..

Όμως, επισημαίνει η Επιτροπή, "σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, τα κράτη- μέλη δεν μπορούν να παρεκκλίνουν, αυτομάτως, από τους συνήθεις κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις κατά την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού".

Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές έχουν παραβεί τους κανόνες της ΕΕ, διότι "δεν προέβαλαν λεπτομερή και αιτιολογημένη επιχειρηματολογία, η οποία να αποδεικνύει σαφώς ότι η εφαρμογή των συνήθων κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις θα έθετε σε κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα ασφάλειας".

Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι "η ειδική απαίτηση δημιουργεί διακρίσεις, εφόσον ευνοεί εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν υλικά παραγόμενα στην Ελλάδα".




skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!