tromaktiko: Μισθοί…λάστιχο

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Μισθοί…λάστιχο



Μισθολογικό... συνολάκι ελαστικό και... απέριττο ετοιμάζονται να μας φορέσουν από τις 20 Νοεμβρίου με πρόσχημα την κρίση.
Τα «μέτρα» του κάθε εργαζόμενου θα τα παίρνει (όπως κάνει κέφι και τον βολεύει) ο εργοδότης του. Με άλλα λόγια, έρχονται οι μισθοί - λάστιχο με συμβάσεις ανά επιχείρηση…

Πρόκειται για τη γνωστή νομοθετική ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Εργασίας και η οποία σπάει πλέον τις εθνικές συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Ο λόγος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές – πάνω από 5% – από την κλαδική ή ακόμα και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Μεσαίωνας
Η νέα αυτή σύμβαση που θα υπερισχύει των κλαδικών συμβάσεων εργασίας θα συνάπτεται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση με στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
Εάν, π.χ., συμφωνηθούν σε επίπεδο επιχείρησης χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση της ομοσπονδίας, θα είναι νόμιμες οι χαμηλότερες. Εντός του τρέχοντος μήνα θα είναι έτοιμη και η νομοθετική ρύθμιση οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η υπουργός Εργασίας Λούκα Kατσέλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που θα «επισκεφτούν» την Ελλάδα.
Ο εργασιακός μεσαίωνας βροντοχτυπά την πόρτα μας… Έτσι λοιπόν μπορεί να μην υπάρξει επίσημη μείωση, αλλά θα υπάρξει ουσιαστική αφού οι κλαδικές συμβάσεις ή συμβάσεις «ειδικού καθεστώτος» θα δίνουν λιγότερα στους εργαζομένους.
Την ίδια ώρα, θυμίζουμε ότι πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών, αμείβονται με 592 ευρώ ή το 84% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σήμερα φτάνει στα 740 ευρώ.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ύστερα από τόσες περικοπές, τους περιμένει κι άλλη, με το ενιαίο μισθολόγιο (το οποίο αντί ν’ αποτελέσει μέσο δικαιοσύνης θα αποτελέσει μέσο ισοπέδωσης). Και αυτήν τη φορά θα χτυπηθεί αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβραβεύεται, δηλαδή η μόρφωση και η εκπαίδευση...
Η ΓΣEE, πάντως, με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, ζητεί να υπάρξει «άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αποσαφηνιστεί το θολό τοπίο και να σταματήσει η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι».
Ωστόσο στο μνημόνιο προβλέπεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και επομένως μπορούν να προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές. Η «παράκαμψη» της κλαδικής σύμβασης θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατά πόσο το μέτρο θα αφορά και ολόκληρες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η τελική πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει ότι:
1) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων (π.χ. αν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών), το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (να είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της χώρας) κ.ά.

2) Όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Επιπλέον, δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως για παράδειγμα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

3) H διάρκεια εφαρμογής της ρύθμισης θα είναι περιορισμένη για μία διετία ή τριετία (με ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπάνω). Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που θα έχουν προχωρήσει στο «σπάσιμο» της κλαδικής σύμβασης.

4) Θα μπει πλαφόν για το ποσό των αμοιβών που θα προβλέπεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα επιτρέπεται μια απόκλιση της τάξης του 5% της επιχειρησιακής σύμβασης, είτε από την κλαδική σύμβαση είτε – αν δεν υπάρχει κλαδική – από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.



http://www.topontiki.gr/article/11443




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!