Οι δυσκολίες παρατηρούνται στο ρυθμό, στη μελωδία και στην ταχύτητα της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης.
Ο τραυλισμός εκδηλώνεται απότομα ή σταδιακά. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους ενηλίκους εμφανίζεται με συχνότητα 1% του συνολικού πληθυσμού ενώ το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας που για κάποιο διάστημα της ζωής τους εμφάνισαν δυσκολίες ροής αγγίζει το 5%. Μετά την ηλικία των 4 ετών, η πιθανότητα εκδήλωσης του τραυλισμού μειώνεται κατά 50%. Ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών, η πιθανότητα εκδήλωσής του μειώνεται κατά 75%. Παρουσιάζεται συχνότερα στα αγόρια με αναλογία 4 αγόρια - 1 κορίτσι.
Ο τραυλισμός υποχωρεί στις περιπτώσεις όπου είναι ήπιας μορφής, είναι επεισοδιακός και όχι συνεχόμενος και το άτομο έχει άρτιο γλωσσικό και φωνολογικό προφίλ.
Βασικά Χαρακτηριστικά Ομιλίας:
* Επανάληψη συλλαβής στην αρχή της λέξης (κα - κα - κα - ρε - κλα)
* Επανάληψη συλλαβής στη μέση της λέξης (καρε - ρε - ρε - κλα)
* Επανάληψη αρχικού συμφώνου (κκκκατω)
* Επανάληψη ολόκληρων λέξεων (λέω - λέω - λέω)
* Επιμηκύνσεις φωνηέντων (ααααπό)
* Προσπάθεια για να πει την λέξη
* Παύσεις μεταξύ των λέξεων (θα……….πάω)
Τα άτομα με τραυλισμό αποφεύγουν να πουν κάποιο συγκεκριμένο γράμμα, πολυσύλλαβες λέξεις ή και κάποιες συγκεκριμένες λέξεις (απλές) οι οποίες τους δυσκολεύουν. Επιπλέον, παρουσιάζουν νευρικότητα, μυϊκή ένταση, δεν εισπνέουν και δεν εκπνέουν σωστά. Ο τραυλισμός έχει επιπτώσεις και στην καθημερινή ζωή των ατόμων καθώς παρουσιάζουν φοβίες, αντιδραστική συμπεριφορά, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και ανασφάλειες.
Βασικός στόχος για την αποκατάσταση του τραυλισμού είναι ο αργός ρυθμός ομιλίας και η διαχείριση αέρα με απαλή φώνηση.
- Διαχείριση αέρα: Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα.
- Απαλή φώνηση: Αρχικά με τη χρήση συλλαβών, έπειτα με χρήση λέξεων και τέλος με χρήση
προτάσεων (παραγωγή ομιλίας: αργή και με ήρεμο τρόπο, μόνο μετά από εισπνοή και εκπνοή).
- Επίδειξη ρυθμού ομιλίας.
Ο θεραπευτής κάθε φορά δίνει οδηγίες στον ασθενή και έπειτα του ζητάει να τον μιμηθεί. Το πρόγραμμα αποκατάστασης βασίζεται στην αξιολόγηση του εκάστοτε ασθενή και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Απαραίτητη είναι η συμβουλευτική του ασθενή και της οικογένειάς του.
http://www.logopedics.gr/