tromaktiko: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99



Ένα ατελείωτο Γολγοθά ζούμε τα τελευταία 2 χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρία Παναγροτική Κρήτης Δ. Κατζαγιαννάκης και Σια Ο.Ε που δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών εφοδίων με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Η περιπέτεια μας ξεκίνησε το 2007. Τότε η εταιρία απασχολούσε 50 άτομα περίπου , σήμερα έχουν μείνει μόλις 22 αφού οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν.
Τα προβλήματα μας άρχισαν από τα μέσα του 2007 με καθυστερήσεις μισθών (το Δεκέμβριο του 2008 μας χρωστούσαν 4 μισθούς ). Τότε βρήκαν τη σωτήρια λύση γ’ αυτούς. Το άρθρο 99!!! Σε διάστημα 1-2 μηνών εξοφλήθηκαν οι 4 μισθοί και η εταιρία υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2009 αίτηση για την υπαγωγή της στη “διαδικασία συνδιαλλαγής” άρθρο 99 του Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007). Η αίτηση της εγκρίθηκε Φεβρουάριο του 2009 χάρη στην εν αγνοία συναίνεση της πλειοψηφίας του προσωπικού.
Από το Νοέμβριο του 2009 πληρωνόμαστε πλέον με προκαταβολές μισθών με ποσά από 100 έως και 300 € .
Όπως προβλέπεται για τη διαδικασία θα έπρεπε να διοριστεί μεσολαβητής για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της εταιρείας. Ακολούθησαν δυο διορισμοί μεσολαβητή από το δικαστήριο που και οι δυο παραιτήθηκαν προβάλλοντας προσωπικούς λόγους. Κατόπιν αυτών και εφόσον κανείς δεν δέχονταν να αναλάβει την υπόθεση το δικαστήριο τους ζήτησε να βρουν οι ίδιοι το πρόσωπο που θα ήθελε να αναλάβει το ρόλο μεσολαβητή.
Στις επίμονες ερωτήσεις μας προς την εργοδοσία παίρναμε επί πολλούς μήνες την απάντηση : «τον άλλο μήνα έρχεται ο μεσολαβητής».
Τελικά αναγκαστήκαμε να πάμε σε τριμερή στις 7/9/2010 στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου. Η θέση της εργοδοσίας εκεί ήταν: «ότι έχω σας το δίνω, δεν έχω να σας πληρώσω». Μας έκανα επίσης γνωστό ότι διορίστηκε τρίτος Μεσολαβητής και το όνομα του είναι Ανετάκης Νικόλαος.
Η επιθεώρηση εργασίας ζήτησε να προσκομιστεί ο διορισμός.
Η εργοδοσία όμως είχε φρόντισε ο τρίτος διορισμός που έγινε (8 μήνες πριν) το Φεβρουάριο 2010 από το δικαστήριο να μπει στο συρτάρι και να μην δημοσιευθεί.
Όπως ο νόμος ορίζει για να έχει ισχύ ο διορισμός προϋποθέτει την δημοσίευση του. Το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών εντός του οποίου πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία για το άρθρο 99 αρχίζει από την ημερομηνία της δημοσίευσης.
Τελικά αναγκαστήκαν υπό την πίεση των εργαζομένων και της επιθεώρησης εργασίας να τον δημοσιεύσουν Οκτώβριο του 2010.
Πως είναι δυνατόν όταν ο νόμος τόσο αυστηρά ορίζει ότι το έργο του Μεσολαβητή θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός στο διάστημα από την έγκριση της αίτησης υπαγωγής μέχρι το διορισμό μεσολαβητή; Δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται αιτήσεις για τη διαδικασία όταν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν έχει καταστεί δυνατός ο διορισμός;
Τόσο πολύ πια υποτιμούν την νοημοσύνη μας; Υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα αυτή; Γιατί δεν παρεμβαίνει;
Είναι δυνατόν αυτή η εταιρία να έχει σκοπό την επαναλειτουργία της; Αλώστε με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα σταμάτησαν εντελώς και οι προμήθειες εμπορευμάτων μετά το τέλος Αυγούστου 2010 και τα μαγαζιά είναι σχεδόν άδεια από εμπορεύματα.
Σήμερα μας οφείλονται δεδουλευμένα 7 μηνών, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας σύνολο 8 μισθοί και τελούμε υπό καθεστώς «ομηρίας» αφού μας στερείται ακόμα κι αυτό το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας (γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δικαστήριο να την κρίνει καταχρηστική ). Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει τεραστία οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα σε μας και στις οικογένειες μας. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση!!!
Από τη μια η εργοδοσία δηλώνει αδυναμία να πληρώσει και δεν δεσμεύεται για το αν και πότε θα το κάνει, όλο αυτό το διάστημα τηρεί στάση απαξιωτική απέναντι μας, και ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να μας ενημερώσει για το που βαδίζουμε. Από την άλλη βιώνουμε την παγερή αδιαφορία της πολιτείας, τα 3/5 από τους συναδέλφους μας αναγκαστήκαν να παραιτηθούν.
Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο!!! Ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας για τον απεγκλωβισμό μας από αυτήν την τραγική κατάσταση.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!