tromaktiko: Σχετικά με την εκκλησία

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά με την εκκλησία



Για όλους όσους κατηγορούν συνεχώς την Εκκλησία χωρίς να γνωρίζουν, αναφέρω ενδεικτικά παρακάτω κάποια λίγα στοιχεία από την προσφορά της.Έχουμε λοιπόν, σε εκτάσεις που παρεχώρησε η Εκκλησία δωρεάν στην περιφέρεια Αττικής, είναι κτισμένα τα Νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Αιγινήτειο, Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Συγγρού, Παίδων, Ασκληπιείον Βούλας, Σανατόριον Πεντέλης. Επίσης επί οικοπέδων προσφερθέντων από την Εκκλησία έχουν κτισθεί η Μαράσλειος Ακαδημία, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, ο Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού, ο τεράστιος χώρος που είναι τώρα πάρκο και βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου, το Νεκροταφείο Κηφισιάς, η Ριζάρειος Σχολή, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ, η Ακαδημία Αθηνών, το Πολυτεχνείο, η Εταιρεία Σκοποβολής, η Αγγλική και Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, το Γυμναστήριο Αμαρουσίου, οι Σχολές Χωροφυλακής.
Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερος ευεργέτης στην Αττική τουλάχιστον.
Οι εκτάσεις που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν παραχωρήθει στο Κράτος και σε Δήμους και Κοινότητες διάφορες Μητροπόλεις, για την ανέγερση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα Νοσοκομείων, Σχολείων, Γυμναστηρίων, Πολιτιστικών Κέντρων κ.λπ., αν μνημονεύονταν αναλυτικά θα αποτελούσαν τόμο, που είναι αδύνατο να τα γράψουμε εδώ.
Τώρα όσοι νομίζουν ότι το κράτος μπορεί να αξιοποίησει την Εκκλησιαστική περιουσία που έχει απομείνει για το καλό της κοινωνίας είναι μάλλον γελασμένοι. Στο παρελθόν από τις πάρα πολλές κατασχέσεις ακινήτων της Εκκλησίας, το κράτος ακολουθούσε πάντοτε την ίδια τακτική. Παίρνει την έκταση, για μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνει την περιοχή στο έλεος του Θεού "γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να την αξιοποιήσει" και στην συνέχεια εργολάβοι "σωτήρες" βρίσκονται να την αξιοποιήσουν έναντι αντιπαροχών βέβαια σε πολιτικά πρόσωπα.

Το λίγο πάντως πράσινο που έχει μείνει στην Αθήνα το χρωστάμε στην Εκκλησία. Στην Εκκλησία ανήκει το άλσος στο Παγκράτι, το άλσος κοντά στον Ευαγγελισμό, το δάσος (ότι έχει μείνει τουλάχιστον από τις φωτιές) στον Καρέα. Ειναι και πολλά άλλα πράσινα κομάτια μέσα στην Αθήνα τα οποία ελπίζω να μη γίνουν όπως η Καλίπολη στον Πειραιά. Για αυτούς που δεν θυμούνται αναφέρω τα εξής: Η περιοχή της Καλλίπολης (δασική έκταση παλιότερα), ήταν περιουσία της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος, με βασιλικό διάταγμα όμως όλη η περιουσία μεταβιβάστηκε στο Κράτος. Ένα μέρος δώθηκε στο νεοσυσταθέντα τότε Δήμο Πειραιά, το μεγαλύτερο μέρος όμως δοθηκε σε ιδιώτες, και την έκαναν την γνωστή σε όλους μας τσιμεντένια Καλλίπολη. Σκεφτείτε απλά πως θα ήταν η Καλλίπολη αν το κράτος δεν την είχε αρπάξει. Εξαιτίας της κρατικής παρέμβασης ενας πνεύμονας για τον Πειραιά χάθηκε.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!