tromaktiko: Συναντήσεις κορυφής την Τρίτη Ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Συναντήσεις κορυφής την Τρίτη Ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς



Την Τρίτη θα συναντήσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο κ. Γ. Παπανδρέου, με ουσιαστικό θέμα συζήτησης τη συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που ανοίγονται στην παρούσα περίοδο. Σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ). Σε δεύτερη φάση, και κατά πάσα πιθανότητα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενδεχομένως κληθούν και οι δύο επικεφαλής των κομμάτων που έχουν προκύψει μετά τις περυσινές εκλογές (Ντόρα Μπακογιάννη, Φ. Κουβέλης).

Τη βούλησή του να ζητήσει συναντήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Παπανδρέου την ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής, κατά την ώρα του πρωθυπουργού. Τη διαδικασία επικοινωνίας με τους επιτελείς των πολιτικών αρχηγών ανέλαβε χθες το πρωί, έπειτα εντολή του πρωθυπουργού, η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη. Βασικό μέλημα του κ. Παπανδρέου είναι να βρεθεί -κατά βάσιν με τη Ν.Δ.- κοινή αντίληψη σε τουλάχιστον ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος, καθώς ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Συνόδου, η οποία θα γίνει με κύριο θέμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε χθες ότι στη Σύνοδο διακυβεύονται πολλά. Ωστόσο, επειδή η συζήτησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι εκ των πραγμάτων επί της αρχής, στο Μαξίμου έχει αποφασισθεί ότι θα ακολουθήσουν και επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο. Για τις επιμέρους λεπτομέρειες των ζητημάτων επί των οποίων θα τεθεί η συναίνεση, υπουργοί θα αναλάβουν να επισκεφθούν τους αρμόδιους υπευθύνους όσων κομμάτων συμφωνήσουν.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινητοποιηθούν οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου, δίχως να αποκλείεται η εμπλοκή και άλλων υπουργών. Φυσικά, η σημαντικότερη είναι η συνάντηση που θα γίνει το πρωί της Τρίτης με τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει μια πλατφόρμα με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Καταρχήν θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να εντοπίσει με ποιες από τις πτυχές του Μνημονίου συμφωνεί.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που οσονούπω αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να βρεθεί κοινή αντίληψη. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται επίσης διατεθειμένος να αποδεχθεί τις παρατηρήσεις του κ. Σαμαρά για τις προβλέψεις του Μνημονίου που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Σημείο σύγκλισης ενδεχομένως είναι και ο τρόπος διαχείρισης των ΔΕΚΟ, για τις οποίες στελέχη της Ν.Δ. έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με απόψεις παραπλήσιες προς αυτές που αρθρώνουν σήμερα οι κυβερνητικοί.

Το εργασιακό

Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκε χθες η συζήτηση για τις αλλαγές στα εργασιακά που εγκρίθηκαν από το υπουργικό. Η κ. Λούκα Κατσέλη υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, λέγοντας ότι δεν οδηγεί σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (Ράδιο 9). Υπουργοί όπως ο κ. Γ. Ραγκούσης και ο Ευ. Βενιζέλος τάχθηκαν υπέρ των επώδυνων μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι γίνονται για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Του Βασιλη Nεδου
kathimerini.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!