tromaktiko: Θεραπευτική η ιππασία για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Θεραπευτική η ιππασία για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες



Η χώρα μας έχει την συνήθεια να βαυκαλίζεται ότι η βαριά βιομηχανία της είναι ο πολιτισμός της. Ακόμα και σήμερα όμως όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό ,δεν έχει τις...


 απαραίτητες υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε περσινή έρευνα του cosmo.gr αναφερθήκαμε στο πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες. Σ’ ολόκληρη την Αττική υπάρχουν μονάχα δύο ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια. Εμείς είχαμε επισκεφτεί τότε το ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ηλιούπολης, όπου τα προβλήματα είναι ποικίλα.

Το φταίξιμο δεν είναι μονάχα της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Όλοι μας έχουμε ευθύνη ατομική και κυρίως εμείς οι δημοσιογράφοι που θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους κάθε 3 Δεκέμβρη, που είναι η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Οφείλουμε να δούμε το πρόβλημα στις αληθινές του διαστάσεις. Επειδή όμως, επιμένουμε να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μια εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από το Θεραπευτικό σύλλογο ιππασίας στο Γουδί!

Επιλέξαμε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί μας δίνει την δυνατότητα να βοηθήσουμε και εμείς εθελοντικά!

Λίγα λόγια για την ιστορία της θεραπευτικής ιππασίας

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».

Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία.

Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης.

Η θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα

Το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» -ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Παρ/ όλες τις δυσκολίες, από το 1983 μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά και ενήλικες ωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Θεραπευτικής Ιππασίας. Τα προγράμματα αυτά, φιλοξενούνται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας στο Γουδί, όπως επίσης και στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης.

Ο πρωταρχικός σκοπός της Θεραπευτικής Ιππασίας είναι να δοθεί η ευκαιρία για ιππασία σε οποιαδήποτε ανάπηρα άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν γενικά από αυτήν.

Η θεραπευτική ιππασία περικλείει διαφορετικές δραστηριότητες.

Την ιπποθεραπεία, την ιππασία σαν σπορ, την θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία, την ιππική δεξιοτεχνία, το άλμα, και την οδήγηση. Αυτές οι δραστηριότητες δίνουν καθορισμένα κοινά οφέλη, ενώ η κάθε μια έχει μοναδικά πλεονεκτήματα ως συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το άλογο λοιπόν γίνεται δίοδος προς τη φύση.

Πάρα πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες δεν ονειρεύτηκαν ποτέ ότι μπορούσαν να ιππεύσουν, γι αυτό η ιδέα είναι συναρπαστική και ίσως τρομακτική γι αυτούς. Το ξεπέρασμα του φόβου, αν υπάρχει, είναι η πρώτη επιτυχία.

Οι πιο συνηθισμένες απορίες των υποψήφιων εθελοντών :

1. Τι είναι η Θεραπευτική Ιππασία;

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης που χρησιμοποιώντας το άλογο ως μέσον θεραπείας δημιουργεί μοναδικά οφέλη στα άτομα με αναπηρία.

2. Σε ποιόν απευθύνεται;

Η Θεραπευτική Ιππασία απευθύνεται σε άτομα με σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά προβλήματα. 'Aτομα με παθήσεις για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται η Θεραπευτική Ιππασία πάντα και με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρών τους, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

3. Πως μπορώ να βοηθήσω τον Σύνδεσμο;

Μπορείτε να βοηθήσετε τον ΣΘΙΕ

1. Σαν εθελοντής βοηθός στα προγράμματα

2. Με την οικονομική σας συνεισφορά

3. Σαν χορηγός στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα

4. Τι ώρες λειτουργεί ο ΣΘΙΕ;

Ο ΣΘΙΕ λειτουργεί

Πρωί : Δευτέρα - Σάββατο 9.00-12.30

Απόγευμα : Δευτέρα - Παρασκευή εκτός Τετάρτης 15.30 - 18.30

5. Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς εθελοντής;

Για να γίνει κανείς εθελοντής στον ΣΘΙΕ δεν χρειάζεται να έχει ειδικά προσόντα. Αρκεί να αγαπά τα ζώα και τους ανθρώπους και να έχει διάθεση και κέφι να προσφέρει. Υπάρχει δουλειά για όλους!

Εκτός από την εθελοντική προσφορά σας μπορείτε να βοηθήσετε τον σύλλογο και με την οικονομική σας εισφορά, στους παρακάτω λογαριασμούς :

Αριθμός Λογαριασμού Alpha Bank 101002101710512

Αριθμός Λογαριασμού Τράπεζα Κύπρου 001000019879

Αριθμός Λογαριασμού Millennium Bank 12595817

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε ή να επισκεφτείτε τον σύλλογο:

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας

Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Τηλ/Fax: 210 7488566.
e-mail: triding@otenet.gr

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!