Αυτό καταδεικνύει και παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “World InternetProject’’ που διενήργησε το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, τόσο στην Ελληνοκυπριακή όσο και στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Οι μορφές χρήσης του διαδικτύου και οι στάσεις Ε/κ και Τ/κ παρουσιάστηκαν χθες από τον εκπρόσωπο του προγράμματος “World Internet Project’’ στην Κύπρο και κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ, καθηγητή Νίκο Δεμερτζή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και στις δυο κοινότητες το ποσοστό χρήσης του διαδικτύου είναι το ίδιο και συγκεκριμένα 58%. Ωστόσο παρουσιάζεται ένα “ψηφιακό χάσμα’’ στις παραμέτρους που αφορούν στην ηλικία, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Όπως καταδεικνύεται, πιο εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου φαίνεται ότι κάνουν τα νεαρότερα, πλουσιότερα και πιο μορφωμένα άτομα, ενώ η “μη χρησιμότητα’’, η έλλειψη γνώσεων και χρόνου καθώς και η μη κατοχή ηλεκτρονικού υπολογιστή αναφέρονται ως οι κυριότεροι λόγοι για τη μη χρήση διαδικτύου.
Στην πλειονότητά τους, οι Κύπριοι χρήστες θεωρούν το διαδίκτυο ως σημαντική πηγή για τη δική τους πληροφόρηση, ενώ οι ειδήσεις είναι το πιο δημοφιλές είδος πληροφορίας που αναζητούν στο διαδίκτυο. Να σημειωθεί ότι το 41% των Ε/κ και το 12% των Τ/κ δήλωσε πως δεν διαβάζει καθόλου εφημερίδα, ενώ οι Ε/κ χρήστες φέρεται να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο για καταναλωτικές και ταξιδιωτικές πληροφορίες και οι Τ/κ για ιατρικές και χιουμοριστικές.