tromaktiko: Η μητέρα των μαχών

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η μητέρα των μαχών



Η Γερουσία της Ρώμης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση. Η θετική στάση της γερουσίας, εθεωρείτο, όμως, βέβαιη. Αυτό που πρόκειται να...
 καθορίσει την τυχόν αλλαγή του όλου πολιτικού σκηνικού, είναι η τελική ψηφοφορία της βουλής.

Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς, όμως, να προκύψει κάποιο σαφές σκηνικό.

Στην τελική τους συνεδρίαση, οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Τζανφράνκο Φίνι, "Μέλλον και Ελευθερία" αποφάσισαν να τηρήσουν μια κοινή γραμμή: να προσφέρουν στον "Καβαλιέρε" μια πολύτιμη αποχή, κατά την δύσκολη ψηφοφορία της βουλής, ζητώντας ως αντάλλαγμα, να παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι, πριν την οριστική ψήφο του κοινοβουλίου, για να ανοίξει μια καινούρια πολιτική φάση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δέχθηκε, μέχρι αυτή την στιγμή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την "ένα αυταρχικό τελεσίγραφο". Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι ο ίδιος φοβάται μήπως πρόκειται για "παγίδα". Ότι μετά την παραίτηση, δεν θα υπάρξει η αναγκαία συναίνεση για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, και ότι θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει οριστικά την πρωθυπουργία.

Σε ό, τι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξάγεται την ώρα αυτή, στο μέγαρο της βουλής, Μοντετσιτόριο, ουδείς είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια βέβαιη πρόβλεψη.

Το μόνο στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι αναλυτές είναι ότι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα είναι οπωσδήποτε πολύ μικρή.

Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας αυτής αποδεικνύεται και από την παρουσία τριών εγκύων βουλευτών. Η Ντανιέλα Μπουντζόρνο, και η Τζούλια Κοζέντσα (κεντροδεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι) και η Φεντερίκα Μογκερίνι ( Δημοκρατικό Κόμμα) προσήλθαν στο μέγαρο της βουλής, παρά το ότι η κύηση τους βρίσκεται πέραν του έβδομου μήνα.

Μετά την ψηφοφορία, θα καταστεί σαφές ποιο δρόμο θα μπορέσει να ακολουθήσει η ιταλική πολιτική, για να βγει από την αβεβαιότητα και την εμφανή κρίση, των τελευταίων μηνών.

Δυο οι πιθανότερες εξελίξεις. Πρόωρες εκλογές, ή νέα κυβέρνηση, ευρείας συμμετοχής, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάκαμψη της οικονομίας.

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!