Η ίδια ζήτησε να δει τον επικεφαλής των αξιωματούχων της Κομισιόν στην τρόικα Σερβάς Ντερούζ, για να του καταθέσει, σύμφωνα με τις διαρροές, νέο σχέδιο προτάσεων για τον ιδιωτικό τομέα. Όμως το θέμα πήρε διαστάσεις, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, τηλεφώνησαν στο γραφείο του Ντερούζ για να μάθουν λεπτομέρειες.
Επισήμως η Κομισιόν αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση (!), αλλά ανεπισήμως ανέφερε ότι «η κυρία Κατσέλη ζήτησε μόνη της το ραντεβού και βεβαίως εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Όμως τίποτε δεν άλλαξε στα επί της ουσίας θέματα». Έτσι οι συστάσεις της τρόικας για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων παραμένουν, όμως οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση και μόνο, καθώς το μνημόνιο και οι τροϊκανοί δεν μπορούν να επιβάλουν αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.
Όμως όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κακοστημένη επικοινωνιακή μπλόφα. Διότι, απλούστατα, ήδη η κυβέρνηση είχε υπογράψει, στο πλαίσιο του μνημονίου (άρθρο 2, παρ. 7), τα εξής:
«Οι όροι των ειδικών Ομοιοεπαγγελματικών - Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Γενικών Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής».
Αυτά, λοιπόν, τα οποία υποτίθεται ότι θα... διαπραγματευόταν η υπουργός Εργασίας, είναι ήδη νόμος του κράτους και διεθνής υποχρέωση της χώρας. Ποιον δουλεύει η κυβέρνηση της συμφοράς; Άλλωστε, όπως σημείωναν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων στα μέσα Νοεμβρίου, οι επιτηρητές είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τα δήθεν διαπραγματευτικά κολπάκια του υπουργείου με τη φράση: «Ας προσέχατε τι υπογράφατε».
Τώρα λοιπόν είναι πολύ αργά όχι μόνο για κάποια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, αλλά και για φθηνά κολπάκια επικοινωνίας. Ήδη από προχθές η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, καθώς στη συνάντηση Κατσέλη - Ντερούζ συμφωνήθηκε ότι οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», με τις οποίες θα παρακάμπτονται οι κλαδικές, θα υπογράφονται μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν σωματείο. Μαύρο σκοτάδι πέφτει στις μικρότερες (με λιγότερους από 50 εργαζόμενους), οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα και με τεράστιο ποσοστό επί της συνολικής απασχόλησης, αφού εκεί θα υπογράφονται ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή η τρόικα επέβαλε το ξεπέρασμα ακόμη και του μνημονίου, αφού στερεί εκτός των άλλων και το δικαίωμα του υπουργείου «να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια» στα θέματα αυτά. Αποτέλεσμα; Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα προσεγγίσουν τον σημερινό κατώτατο και οι απώλειες υπολογίζονται στο 20% τουλάχιστον. Φανταστείτε να μη διαπραγματεύονταν οι φωστήρες...
Είδος εν ανεπαρκεία η τσίπα, λέξη άγνωστη η αντίδραση...
http://www.topontiki.gr/